Mellan 50 – 100 000 människor deltog vid gårdagens demonstrationer för samkönade äktenskap och för bevarande av den fria aborten.
Demonstrationerna kom bara två dagar efter att Påven återigen uttalat sig kraftfullt mot homosexuellas rättigheter.
– Vi trodde att kyrkan dragit sig tillbaks från att lägga sig i italiensk politik, kommenterade nobelpristagaren Dario Fo. Istället ser vi ett fruktansvärt uppsving. Detta är oroande när det gäller yttrandefriheten.
Demonstrationerna hölls också inför det kommande valet där höger- och katolska partier uttalat sig mot samkönade äktenskap och för att försvåra för kvinnor att göra abort. Lega Nords inrikesminister Roberto Calderoli gjorde klart vad han tyckte om deltagarna i protesterna i ett uttalande citerat av nyhetsbyrån Reuters.
– Dessa smutsiga varelser framställer absurda krav på privilegier baserat på improduktivt sex… Detta är oanständigt och smaklöst.
Att demonstrationerna var kontroversiella visade även center-vänster-oppositionens ledare Romano Prodi som vägrade delta. Han har lovat vissa reformer för ogifta par, men har inte gått ut och gett stöd åt samkönade äktenskap.

Publicerad: 2006-01-15 11:57:25