Vid måndagens beslut i FN organet ECOSOC stängdes i praktiken alla organisationer som samlar homo-bi och transpersoner ut från det internationella samarbetet.
International Lesbian and Gay Association, ILGA och danska Landsforeningen for bøsser og lesbiske, LBL, ansökte om konsultativ status som ”NGO” (Icke statlig organsiation) vid FN.
Enligt en pressrelease från ILGA var det för första gången i FNs historia ett avslag kom utan att ens en hearing hölls med den organisation som ansökt.
Formellt framfördes ingen rekommendation vid måndagens möte för icke-statliga organisationer om att ILGA och LBL skulle få konsultativ status vid FN organet ECOSOC.
Bakom beslutet att avslå ILGAs och LBLs ansökan låg enligt ILGA ett initiativ ”influerat av Egypten och the Organization of Islamic Conferences (OIC)”. Officiellt framfördes det av Iran, Sudan och USA.
I slutändan fick trenationsförslaget om att avslå konsultativ status för HBT-rörelsen stöd även av Kamerun, Kina, Kuba, Pakistan, Ryssland, Senegal och Zimbabwe. I omröstningen avstod Colombia, Indien och Turkiet. Elfenbenskusten var inte närvarande och stöd till ILGA och LBL gav endast Chile, Frankrike Tyskland, Peru och Rumänien.
– Detta är ytterligare ett tydligt försök att tysta bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner inom FN, kommenterade Kursad Kahramanoglu, biträdande generalsekreterare i ILGA.
– Vi har under den senare tiden tyvärr sett flera rörelser i negativ riktning, kommenterar danska LBLs internationella grupps ordförande Steffen Jensen.
Och han exemplifierar med ”påvens ohöljda förföljelse av homosexuella präster och den nya polska regeringens starkt diskriminerande uttalande om bögar och lesbiska”.
Vid mötet klassificerade den tyske representanten beslutet som ett utslag av diskriminering. Danmarks representant, som var observatör vid mötet, menade i ett uttalande att beslutet bröt mot ett av den grundläggande principer som leder FNs arbete, nämligen icke-diskriminering.
I Sverige har Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelseledamot Majed Safaee reagerat mot att USA gjort gemensam sak med såväl Iran som Kuba.
– USAs agerande är helt oförsvarbart och kräver en förklarning. Den svenska utrikesministern borde genast kalla till sig den amerikanske ambassadören och kräva en förklarning för USAs agerande. Vad, bortsett från ren och skär homofobi, kan motivera den amerikanska statens agerande och oheliga allians med Ahmadinejad och Castro, frågar sig Majed Safaee i ett pressmeddelande.
USA röstade 2002 för att ge ILGA konsultativ status men denna gång har alltså Bush-administrationen ändrat åsikt.

http://www.ilga.org

Publicerad: 2006-01-26 16:27:39