Valet 2006

I helgen har vänsterpartiet i Storstockholm haft valkonferens och fastställt riksdagslistorna.
Valberedningen valde i sitt förslag att inte ha med riksdagsman Tasso Stafilidis vilket skapade protester från HBT-världen.
Vid konferensen gick dock medlemmarna mot valberedningen och placerade Tasso Stafilidis på 13:e plats. Det innebär att han måste kryssas in för att sitta kvar i riksdagen efter valet.
Även i Göteborg har vänsterpartiet en öppet homosexuell placerad på riksdagslistan. Det är ungdomsförbundet Ung Vänsters vice ordförande Hans Linde som placerats på andra plats, och har därmed möjlighet att komma in i riksdagen. Idag har partiet två ledamöter i riksdagen från Göteborgs kommun.
– Ibland kan jag skämmas för min stad, säger han i ett pressmeddelande. Hatbrott är alldeles för vanliga i Göteborg och alltför många av stans präster skrev under Yngve Kalins upprop mot en välsignelseakt för samkönade par. Får jag göteborgarnas förtroende skulle det vara en schyst käftsmäll mot de homofientliga krafterna i stan.
– Vi behöver bli fler bögar, flator och transor som står upp, kräver vår rätt och tar plats i svensk politik, fortsätter han.

I Göteborg har även sedan en tid tillbaka Catrine Norrgård varit placerad på folkpartiets lista. Catrine är öppet lesbisk.

Andra som siktar på riksdagsplats är Josefin Brink (v), Stockholm, Frederick Federley (c), Stockholm, Marianne Berg (v), Malmö, Anita Hillerström-Vagli (m), Stockholm liksom de nuvarande öppet homo- och bisexuella riksdagsledmöterna som förutom Tasso Stafilidis är Martin Andreasson (fp), Stockholm, Börje Vestlund (s), Stockholm, Ulf Holm (mp), Skåne och Tobias Billström (m), Malmö.

Publicerad: 2006-02-05 12:49:17