– Jag är mycket nöjd, säger Abelardo Gonzalez och ser sig omkring på Form Design Center i invid Malmös krogcentrum Lilla Torg. Här visas verk från mer än två decennier som arkitekt och inredare i Sverige och här har han fått det nötta trägolvet täckt av ljust grågrön vaxad linoleum för att det passar utställningen bättre.
Visserligen har Malmö ännu inte byggt den pyramid som han ritat, men på 80-talet ordnade han två gyllene sfinxer till stan. Det var på maken Lars Hectors legendariska nattklubb i hotell Tunneln, mer känd som Trocadero.
– Journalister kom från hela världen, ända från Japan, för att skriva om Tunneln, minns Abelardo där han står bland bilder och modeller föreställande hans produktion. På en storduk visas stillbilder av hus och inredningar från hela världen – plus en bild av en spritt naken välbyggd man i en läcker spegelbar på Tunneln. Abelardo kommenterar något om att visa hur speglarna mångfaldigar den som står i baren.

Trocdero/Tunneln är historia nu, liksom Lundarestaurangen O´Vesuvio, vars speglar, krom, stål och betong snudd på borde K-märkts, eftersom ingenting varit så ute inredningsmässigt ett tag som det tidiga 80-talet. Men även hans 90-talsbygge, restaurangen G på Gustav Adolfs Torg i Malmö har bytt ägare, namn och inredning gång efter annan.
– De som tar över ett ställe förstår inte alltid inredningens kvalitet, alla tror att de måste ändra något. Det vore bättre om de satsade på maten istället…
Själv går han vidare. Bland modeller och foton sticker ett höghus med helikopterplatta och bassäng på taket ut. Går planerna i lås får Västra Hamnen, där Turning Torso ligger, ett skönhetshus med gallerier, kosmetik, bad – och plastikkirurger. Helikopterplatta för den som ska plastikopereras… mer Hollywood än Malmö?
– Det är inte precis för att man ska lyfta sig före en fest, utan om folk skadats och behöver in till plastikoperationer snabbt, berättar Abelardo.
Abelardo Gonzalez nyare inredningar, nästan scenografier, finns nästgårds. Restaurang Grappa ligger vid Lilla Torg i Malmö, eller runt hörnet, på Stortorget, där han ritat restaurangen och baren Caramello i inredningsbutiken David Designs gamla lokaler. Det är absolut nutid – och ändå lite grann av gamla Trocadero.
– Det är samma kvalitet som Tunneln, två rum, balkonger – men Caramello gjordes lite som ett hammam, med kupoltak.

Några minuter längre bort ligger spelhallen Gamers Paradise på Djäknegatan. Här sitter tonåringar i timtal och spelar dataspel. Rå betong, dolda lysrör och grön inredning signalerar Abelardo Gonzalez stil och gör att stämningen både blir lite häftig flygplats – och något helt annat:
– Ungarna som spelar trivs, säger Abelardo och säger att de känner igen sig i spelhallen från enklare dataspel där man rör sig rätlinjigt i spelets korridorer och fyrkantiga rum.
– Rummet blir nästan en del av spelet.
Gamers Paradise fick pris för bästa svenska inredning förra året.
– Det kändes fantastiskt bra, säger Abelardo Gonzalez som tycker det var en tuff uppgift att göra inredningen spartansk men ändå spännande.
RFSL Malmös ställe Indigos nya utseende är också signerat Gonzalez. Invigningen var i höstas. Fast det var egentligen för tidigt.
– Indigo är tyvärr fortfarande inte klart, men det kan bli fantastiskt bra, säger Abelardo och berättar om kontraster mellan blå neon, cementplattor – och så ett rött rum med en bar. Malmökrogen Slagthuset skänkte bort inredningsdetaljer, men gränsen gick vid en stor neonskylt från en show :
– Det stod ”Big fist of meat” på den, garvar Abelardo.
Abelardo Gonzalez är också professor vid arkitektutbildningen på Lunds tekniska högskola och säger att han lär studenterna arkitektur, medan de lär honom något om unga människors behov och tankevärld – något han har nytta av i jobbet.
På senare år har Abelardo Gonzalez ritat många bostadshus, mest villor. En känd beställare är Per Gessle, fast hans villa visas inte här.
– Då skulle folk bara tänka på att det är hans hus och inte se resten, tror Abelardo.
Gaykunder? Har det varit några?
– Bara mindre jobb, tillbyggnader till villor. En i Skåne och en i Stockholm.
Har man råd att anlita honom om man ska bygga hus?
– Vi är inte dyrare än andra arkitektbyråer!
Och vad har han och hans anställda på gång just nu?
– Hotell för en kedja, med superkompakta rum, mycket design. Man ska känna sig som på högsta nivå för lägsta pris!

Mer information om utställningen på Form Design Center

http://www.abelardogonzalez.se/movie.html

Publicerad: 2006-02-09 13:22:51