Pride 2006

I sommar deklarerade Nikolaj Aleksejev och Evgeniya Debryanskaya att 2006 skulle bli första året då en Pride-parad skulle arrangeras i Moskva. Kort därefter kom varningssignaler om att myndigheterna i staden inte ville ge sitt tillstånd.
I veckan har religiösa ledare i Moskva gått ut med hotfulla uttalanden. Moskvas stormufti, den muslimske religiöse ledaren, Talgat Tajuddin kopplade i tisdags ihop satirteckningarna på profeten Muhammed med arrangerande av en Pride-parad i Moskva.
– Muslimernas protester kan till och med bli skarpare än de i uttalandet mot de skandalösa teckningarna, sa han till Interfax.
– Paraden skall under inga som helst omständigheter tillåtas. Om de går ut på gatorna skall de krossas. Alla normala människor kommer delta, både muslimer och ortodoxa, sa han.
Det grova uttalandet följdes upp av Rabbi Berl Lazar som kallade en Pride-parad ”ett slag mot moralen” och menade att ”propaganda för sexuella perversioner” inte borde tillåtas. Rabbinen gjorde även han en koppling mellan satirteckningarna i Jyllands-Posten och gayparader.
Den ryskortodoxa kyrkan stämde den 15 februari in i kraven på att stoppa Pridefirandet. Mikhail Dudko från kyrkans avdelning för externa kyrkorelationer kallade paraden ”propaganda”.
– Vi anser det vara oacceptabelt att hålla en sådan propagandistisk aktion i Rysslands hjärta, sa han.
Den ryska Pride-rörelsen avfärdar de religiösa ledarnas uttalanden och hävdar att förbudet mot en parad strider mot den ryska brottslagen och konstitutionen. På samma sätt som skett i Polen kommer Pride-rörelsen ta lagen till hjälp för att få sin rätt att demonstrera.
– Vi fortsätter planerna för ett Gay Pride-firande, låter arrangörerna meddela i ett uttalande.
På programmet finns redan nu en dag om Skandinavisk gaykultur, ett kulturprogram där Oscar Wildes sonson Merlin Holland deltar, en IDAHO (International Day Against Homophobia)-konferens, en Prideparad och en fest med den franske artister Desireless.
Via hemsidan Gayrussia.ru kan man redan nu anmäla sitt deltagande i Pride-firandet.

Anmälningsblankett hos Gayrussia.ru

Följ utvecklingen på Gayrussia.nu

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3813

Källa: Tidigare artikel på QX.se

Publicerad: 2006-02-17 13:39:48