Nöjeskontoret i Söderhamn AB som låg bakom klubben Rio i RFSL-huset på Sveavägen har gått i konkurs.
RFSL Stockholm söker nu nya hyresgäster och idag uppger sajten Sylvester att det blir ett Lidl-varuhus i lokalerna.
Detta förnekas dock från RFSL.
– Vi har inte skrivit konktrakt med någon ny hyresgäst, men vi förhandlar med staden om att lösa situationen, säger RFSL Stockholms förvaltningschef Katrin Odelius till QX.se
– Men letar ni nu efter annan verksamhet än klubbar?
– Vi tittar på olika alternativ, men vi förhandlar med staden för att lösa situationen helt enkelt. Vi har inte råd att stå med tom lokal.
– Hur länge har ni råd att stå utan hyresgäst?
– Ingen tid alls.

RFSL Stockholm har genom sitt husbolag ett krav hos Kronofogden riktat mot bolaget bakom Rio på totalt 1 537 041 kronor. I detta krav ingår uteblivna hyror och inventarier.
Till helgen är det årsmöte för föreningen och dit har det väckts en motion om att RFSL inte längre skall hyra ut till klubbverksamhet. I motionen till årsmötet kräver medlemmen och journalisten Håkan Okonofua även att en intern utredning görs om varför ett kontrakt tecknades med Nöjeskontoret i Söderhamn AB. Han konstaterar även i motionen att föreningens husbolag som hyr ut klubblokalerna vid konkursen för Amok Restaurang AB, som drev verksamhet under namnet Tip Top, hade fodringar på 371 00 kronor. Att bolaget, Huset på Sveavägen AB, redovisade ett minusresultat för 2004 på 117 000 kronor, året innan 184 000 kronor och 2002 ett minus på 213 000 kronor.
Därmed menas i motionen att det som skulle ge ekonomisk trygghet för RFSL Stockholm snarare gett ekonomiska problem och skadat ”varumärket RFSL”.

I en debattartikel på K-Online, RFSLs nyhetssida på Internet, skriver Håkan Okonofua: ”Tip Top gick i konkurs hösten 2004 och RFSL Stockholm kunde inte få tillbaka allt det som bolaget bakom var skyldigt för hyror. Rio blev efter nyår av med tillståndet att servera alkohol och Kulturbolaget, som varit en av huvudägarna till företaget som drivit Rio och som haft driften av Mondo på Medborgarplatsen som huvudaktivitet, försattes i början av februari i konkurs. En levande hbt-miljö har tidvis ersatts med låsta dörrar och en på människor tom lokal. ”.

Debattartikeln på K Online

Sylvesterartikel om Lidl

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4132

Källa: Läs tidigare artikel om Rio

Publicerad: 2006-02-22 17:38:11