Melodifestival 2006

Jag ska först och främst erkänna att jag hade fel när det gäller Östen me resten. Jag var helt övertygad om att bonnkvartettens ”Ge mig en kaka till kaffet” lätt skulle frälsa svenskarna och ge den röster i massor. Men den föll ut redan i första utrensningen och det blev damtrion Kikki, Velvet och Sonya som gick vidare med Magnus Carlsson, och den största överraskningen, Niclas Wahlgren som slank igenom den första omröstningen.

Okjej, vi börjar i sluet. Att Pablo och The Elephantz hamnade sist är väl ingen förvånad över? Det superfåniga rapnumret med mjukislelefanterna är en given kalkon i framtida schlagerkavalkader och var riktigt skämmig att ens se på tv. Begåvade Pablo är en bra artist men låten är och förblir en trist latinobagatell som är bortglömd…typ nu. På sjätteplats hittar vi Östen me resten och jag har tre teorier om varför Östen & company (som gått rakt till Globen två gånger, 2002 och 2003) inte tog sig längre än en sjätteplats. 1. Framträdandet. Låten var FÖR fartig och klämkäck och man hörde knappt vad de sjöng. Och de där frisyrerna som de snott från ”Lilla Jönsonligan” i kombo med pajaskavajerna var bara för mycket för tv-tittarna. 2. Överskattning. De gick vidare från två mycket svaga startfält tidigare (minns att den andra finalisten 2002 var icke-låten ”Big time party” med Hanna & Lina. Och att de 2003 delade segern med tjatiga ”Aqua playa” med Afrodite. Jag trodde de var farligare än vad de var, och när de ställs mot schlagergiganter som Kikki och Magnus så åker dom all världens väg tydligen. 3. Jag tror att det huvudsakligen är män som röstar på Östen och de var ikväll helt enkelt upptagna av bronsmatchplanerande och guldyra från OS.
Och vi kanske kan dra en suck av lättnad över att Sverige inte vill ha pajasar i Globen trots allt, utan hederlig schlager (och ja, jag tycker fortfarande att ”Ge mig en kaka till kaffet” är helt okej. Ändå.)

Kikki och Magnus fick helt klart publiken på fall i Löfbergs lila-arenan och framför tv-sofforna, och jag gissar att det var schlagerfansen som gjorde att dessa två gick till Globen. Jag menar, vi som verkligen bryr oss om melodifestivalen och verkligen planerade vår kväll med start klockan sju såg också till att rösta i vår favorittävling. Eftersom det var OS i andra stora kanalen så föll de där människorna bort som bara tycker att det är skit med schlager. Tror jag.
Schlagerveteranerna gjorde i alla fall otroligt bra ifrån sig och jag unnar comeback-Kikki och solo-Magnus detta. Däremot har jag svårt att tänka mig att någon av låtarna har att göra med toppstriden i Globen, även om Magnus låt växer bra varje gång man hör den.


Niclas Wahlgren var jublande glad åt att få en ny chans att ta sig till Globen.

Att det blev Velvet och Niclas Wahlgren som gick till ”Andra chansen” var skoj. Niclas var en ”outsider” med en snygg låt som verkligen förtjänar chansen. Och han var dessutom jublande glad när han mötte pressen efteråt och lovade att fira hela natten.
Velvet var också enormt nöjd med sin placering och ser fram emot en ny chans att ta sig till Globen med sin snygga popdänga ”Mi amore” som vuxit de senaste dagarna.

Kvällens värd, Lena skötte sig mycket bra och log mer än i förra veckan (eftersom folk hade klagat på att hon såg sur ut). Och hennes pikar mot kritikerna som bannat henne för att hon var för snuskig förra veckan var outstanding. Lena växer för varje vecka och kommer i Globen att vara grymmare än någonsin. För jag är så sjukt nöjd över hennes vassa med ändå varma programledarskap, äntligen slipper vi smilfinkar som Peter Settman, utan får istället njuta av lite skön humor med klass och knorr. Mitt enda klagomål är att popräkan från Vetlanda hade på tok för mycket ögonskugga. Ögonen såg tidvis ut att falla ihop under lager av blått smet. Men det är ju verkligen en bagatell.

Min favorit Sonya gjorde sitt nummer snyggt och tog en hedrande femteplats. Hon berättade att hon hade skämts om hon knipt Globenbiljetten istället för Magnus och ville bara springa över och krama honom när det stod mellan de båda. Sonya var i alla fall mycket nöjd och den enda irritationen verkade vara de löjliga trosbilderna som Aftonbladet hade på löpsedeln idag. Och jag tror inte alls att det är omöjligt att du får se Sonya på ett gayställe nära dig snart för låten är klassisk schlager. Och låt hoppas att hon tar med dansarna, för dom är verkligen ”smoking hot”.


Det finns planer på ett album med Sonya och hon är gärna med i schlagern på nytt.

Och…
…jag kommer hem mätt imorgon eftersom jag lovat att äta en hel falukorvsring om inte Östen med resten tog sig till Globen. Det kan jag ångra just nu…och har jag tur hjäklper sköna Kikki mig.
…Magnus make Mats såg lycklig ut när han efter showen stod och såg på när nyblivne maken gav segerintervjuer. Om han var nervös innan det stod klart att Magnus gått till final? Gissa om.
…Sonya hade läst QX recension och var jätteglad över att jag gillade hennes nummer. Kan man hoppas att det är någon av dansarna som loggar in då och då och har sett artikeln? Hoppas få svar på det ikväll….

Återkommer med mingelbilder från festen i natt imorgon bitti. Och så ses vi ju i Karlskrona.

Publicerad: 2006-02-25 22:04:07