Aids är undanskuffat…

I den nya budgeten ses rasistiska, främlingsfientliga och homofoba brott som ”allvarligast”. Regeringen har gett samtliga myndigheter i uppdrag att det bland dess personal skall finnas god kunskap om dessa brott.
Särskilt nämns att polisen skall utveckla ”sin förmåga att förebygga och bekämpa brott med rasistiska eller främlingsfientliga, antisemitiska och homofobiska inslag”.
I budgeten görs också klart att förutom ett stärkt jämställdhetsperspektiv skall ”rättsväsendet” verka för en etnisk och kulturell mångfald. Man uttalar att diskriminering och brottsliga angrepp mot personer på grund av deras ursprung eller sexuella läggning innebär ett angrepp på det grundläggande i demokratin: respekten för alla människors lika värde.

Skrivningarna om hiv och aids innebär att det särskilda storstadsstödet försvinner.
Regeringen menar att de hivpreventiva insatserna varit lyckade. I skrivningarna betonas vikten av en stark forskning för att få fram ett vaccin. Regeringen avsätter av årets hiv/aids-bidrag på drygt 65 miljoner en speciell pott på 7,5 miljoner till ett ”djurhus” där djurförsök skall bedrivas. För 2001 och 2002 föreslås att drygt 58 miljoner avsätts.
Pengarna disponeras av Folkhälsoinstitutet.

Didar Samaletdin, Stiftelsen Noaks Ark Röda Korsets chef är fruktansvärt upprörd över den nya budgeten.
– Jag blir vansinnig på att man glömt storstadsstödet, säger hon till QX.se. Det är en stor nonchalans mot alla som jobbar i denna sfären.
– Jag blir så oerhört trött på att man år efter år skall behöva kämpa, be och böna för pengar till kampen mot hiv och aids.
Didar Samaletdin menar att risken är stor att stora delar av dagens verksamheter kring hiv och aids-frågor tvingas lägga ner om storstadsstödet försvinner.
I underhandskontakter har Didar Samaletdin fått höra att storstadsstödet skulle vara kvar.
– Sen kommer Ringholm med sin diskett och så finns det inte med! säger hon upprört.
– Och OK att man menar att landsting och kommuner skall ta detta själva. Men då måste staten i god tid diskutera detta med kommun och landsting så de kan avsätta pengar i sina budgetar.
– Varför tror du att man hanterar hiv/aids frågor på det här sättet?
– Okunskap, ointresse och cyniskhet, svarar Didar Samaletdin. Man vet inte hur det är att bli hiv-positiv och man förstår inte hur många som drabbas när någon blir positiv. Detta borde vara en regering som tänker på sociala frågor och då har vi bättre stöd i oppositionen. Det är ju inte klokt.
Didar Samaletdin hoppas nu att alla organisationer som arbetar med hiv/aids-frågor kan samlas till en gemensam aktion
– Vårt gemensamma arbete måste synas och staten måste ge oss ett värde och erkännande och inte hela tiden hota att dra ur kontakten, säger Didar Samaletdin.

På RFSL är man dessutom oroliga för hur Folkhälsoinstitutets arbete med homosexuella frågor kommer att se ut framöver. Något svar får de inte i budgeten som inte har någon skrivning om detta.
– Det är självklart att det stöd som går till homosexuellas organisationer behövs, säger Robert Karlsson-Svärd, informationssekreterare på RFSL till QX.se.
– Det så kallade ”homosexuppdraget” anser vi även skall ligga kvar hos Folkhälsoinstitutet och vi menar att stödet till homosexuellas organisationer skall ökas och att man skall kunna fördela detta på ett bättre sätt.

Publicerad: 2000-09-21 12:02:41