Pride 2006

En liten minoritet av finländarna i Finland talar svenska. Sex procent betyder 300 000 finlandssvenskar. Och Mark Levengood minns hur den sociala pressen kunde kännas då kretsarna är så små och alla känner alla. Man kan fortfarande lämnas utanför om man är homosexuell.
– Men idag är mycket annorlunda, mycket har hänt. Det finns många roliga ställen att gå till i Helsingfors, det är en helt annan kultur.
Mark flyttade till Sverige för 20 år sedan, och då var atmosfären i Sverige mycket friare än i Finland. Sverige har varit steget före i många hbt-frågor. I Finland har det varit möjligt för samkönade par att ingå partnerskap sedan 2002. Däremot har Finland en av de bästa lagarna som tryggar transsexuellas juridiska ställning. Den trädde i kraft 2003.
Mark påminner om att hbt-kampen inte är över.
– Vi har kommit långt men vi kan inte luta oss tillbaka. Vi måste kämpa vidare som tidigare.
Att det inte förekommer hatbrott mot homosexuella i Finland i samma utsträckning som i Sverige tror Mark att hänger ihop med öppenheten.
– Ju öppnare homos lever, desto mer hatbrott sker det. Den dagen som två killar går hand i hand också i små byar i Finland så ser kanske situationen lite annorlunda ut. Men man vet ju inte, kanske är det annorlunda i Finland.
Och trots att det finns mycket att förbättra på hbt-fronten i Finland så påminner Mark om fenomenet Tom of Finland som har format estetiken för snart sagt hela den manliga homosexuella världen.
Och de finska männen, ja de får gott betyg av Mark.
– Finländska män är väldigt stiliga. Men de klär sig åt helvete, går fortfarande omkring i eländiga hockeyfrisyrer. Den dag som den goda smaken drabbar Finland så väntar världen!

Tips på uteställen i Helsingfors:

På Helsingfors nattklunnshimmel hittar man vissa fixa regnbågstjärnor. Dessa är först och främst DTM, nordens största gaydisco. DTM är en kombination av café och diskotek i två våningar som möjliggör segregering baserad på kön eller ålder.. På lördagar är det kvinnofest i övre våningen och på fredagar är det dansmusik som gäller. Stora Robertsgatan 28.

Hercules är nattklubben för unga men mogna killar, dvs typ 30+ och ligger nära hörnet av Lönnrotsgatan och Mannerheimvägen mitt emot varuhuset Stockmann. Den har en mycket fräckare profil än alla andra, med sin avdelning med darkroom. Lönnrotsgatan 4B.

Stället för de karaokefrälsta är Mann’s Street på Mannerheimvägen, bara ett stenkast från Hercules. Lägg till 10 år och några kilon, och avgör därefter om detta är något för dej.

Tjejer träffas på DTM lö samt i Vallgård på Nalle Pub, dit man kommer med spårvagn 3B eller 3T (denna linje åker i en åtta, så man komer alltid dit förr eller senare). Karlsgatan 3-5.

Dessutom finns det gaypubar, som Room Albert (Bar) i hörnet av Kaleva- och Albertsgatan. Lagom för en öl, och meditation och vila dagen efter en vild natt i Helsingfors…

Publicerad: 2006-03-06 06:00:00