Hej Mian, hur ska du fira 8 mars?
– Jag ska ner till Karlshamn och försöka elda de unga massorna på en skola där. På kvällen är jag hemma i Stockholm igen. Tar nog traditionsenligt en sväng med anarkafeministerna på söder så jag får skrika Vi tar natten tillbaka. Känns extra viktigt i år med tanke på alla vidriga våldtäkter. Sen festar jag på bang-festen nere på Street.
Ditt bästa 8 mars-minne?
– Åh. Jag har massor av sköna minnen från 8:e mars i olika städer och länder. Men om jag måste välja ett får det bli en demo jag och mina kollektivsambosar genomförde i Jönköping 1983. Vi var åtta personer som klätt ut oss i obegripliga munderingar och tjoade ”Gratis mensskydd- gratis mensskydd”. Några arga män skrek på småländska ”Håll käften och gå hem”. Sedan kom snuten. Jag flabbar ihjäl mig när jag tänker på det.
Varför firar inte alla kvinnor 8 mars?
– Jag tror att det finns få kvinnor i Sverige idag som inte är medvetna om att vi lever i ett patriarkat där alla kvinnor misskrediteras. Men alla orkar inte gapa i megafoner eller festa heller för den delen.
Vi gjorde en enkät förra året bland flator och nästan alla struntade helt i 8 mars… Blir du irriterad på de som inte uppmärksammar det?
– Nej, inte alls. De får skylla sig själva. De missar ju en massa coola, smarta och snygga brudar som dyker upp i både demonstrationer och på fester.
Varför ska man uppmärksamma 8 mars tycker du?
– För att det är kul och viktigt. Och därför att det är ett utmärkt tillfälle att känna att vi är många som vill göra det här samhället mer demokratiskt och mer rättvist. När dagen är kommen då patriarkatet har rämnat kommer vi alla – det är jag helt övertygad om – må så mycket bättre.
Hur kan man göra 8:e mars lite coolare? Lite mer folkligt?
– Det finns fortfarande mycket fördomar om både kvinnorörelsen och 8e mars som något ohippt. Feministfestivalen som vi arrangerade under många år var hur folklig som helst och bangfesterna är alltid sprängfyllda av alla kön. Jag har en dröm om att alla kvinnor skulle skita i att ta huvudansvaret för barn och hem och män under hela dagen. Den 8:e mars det sker då jävlar skulle vi få se på party! (skrattar)!
Vem skulle du vilja se hålla tal på 8 mars?
– Gudrun eller någon av de andra språkrören i FI. Jag är nog inte ensam om att vara nyfiken på vad de kommer att presentera så här i valårets halvlek.
Vad tycker du att man som kille ska göra en sån här dag?
– Jag tycker man ska ta tillfället i akt att visa att man tycker att alla ska ha samma rättigheter och att det är åt helvete att kvinnor misshandlas och våldtas av andra snubbar. Och att ha lite kul på kvällen. Feminister är nästan lika bra som homon på att parta!

Publicerad: 2006-03-08 10:00:00