Melodifestival 2006

Hmmm. Meningen ”vad var det jag sa” dansar på mina läppar just nu. Och då menar jag inte Carolas vinst.
För Göteborg blev ännu en veckofinal där en ung snygg tjej med en rejäl popdänga och en snygg scenshow blev femma. Efter Anna Sahlene, Sonya och Jessica Andersson hamnade nu Sandra Dahlberg på en femteplats. Vågar man tippa att Velvet hamnar femma i morgondagens ”Andra chansen”? Suck. Ögonblicket där Björn Kjellman habila men ack så trista ”Älska livet”-pekoral stod mot Sandra Dahlbergs läckra MC-schlager var olidligt och jag trodde faktiskt att Sandra skulle ta hem det. Nu gjorde hon inte det och jag förbannar alla som valde Kjellman till segrare, usch. Sandra var såklart inte så glad och det var skönt att se en artist som inte bara ler falskt och säger att allt är okej när det liksom inte är det. Klimpfjällstösen tyckte att det sög och var såklart besviken. Och det med all rätt Sandra, för det här var så jädrans trist. Men jaja, det är bara att hacka i sig och inse att en läcker scenshow och en bra låt inte räcker. Kan man gissa sig till att söndagens ”Dagens fråga” på denna sajt kommer att visa att ännu en gayfavorit föll ut alldeles för tidigt? Skittrist rent ut sagt och jag vet att ni håller med, för vem fan kan dansa loss till ”Älskar du livet” på Wonk, Gretas, Connection eller Lino?


Visst, Björns låt tycker jag fortfarande är hyfsat vacker men den är faktiskt lite väl teaterelev-i-plyschbyxa-billigt-rödvin-och med-drömmar-om-Paris-tacky. Och por favor, jag klarar fanimig inte av det här när han går ut till scenkanten och talar på flera språk och dessutom avslutar med ”Leeenge leeeve liiivet, jah!” Så pajigt.
Att Carola gick raka vägen till Globen finns det väl en sak att säga egentligen: Fy fan, vad bra. Jag har fattat att det var fler än jag som darrade på underläppen och fick ståpäls, och när hon körde sin segerlåt för andra gången fullkomligt kokade Scandinavium. Det var en närmast religiös upplevelse kan jag säga. Däremot var hennes första uppträdande inte helt klockrent, var det inte någon i kören som sjöng lite surt? Fast det var det väl få som brydde sig om när Sveriges största stjärna stod på scenen och levererade sin Globenvinnare. För tro mig, jag kan inte se någon annan möjlighet. Och om det tycker jag både det ena och det andra, men det spar jag till nästa vecka.

”Andra chansen” blev det i alla fall för Rednex och Roger Pontare. Kul för Rednex svängiga countrytrall. Den svänger mer än en 180 graders kurva när man ser den framföras, men tyvärr var skivversionen inte lika het. Men kul comeback och jag älskar Annika Ljungbergs charmiga röst och utstrålning. Den blir en skön promenad-i-solen-vårhit, så ner i ipoden imorgon med dig ”Mama”.
Pontare gillar jag mer och mer men den är lite seg och rätt tjatig. Men vi får se, kanske hamnar den i Globen i morgon när det vankas ”Andra chansen”. Tack ock lov hade han skippat peruken och Git Gay-sminket idag och körde Feven-style med turban. Klokt, för annars hade nog ännu fler struntat i att rösta.

Förlorarna? Ja, ut åkte Günter och det var lite otippat med tanke på det stöd han fick av publiken i Scandinavium. Men som jag skrev igår, han är faktiskt helt värdo på scenen och då räcker det inte med en killer-refräng och söta körtjejer som ger allt. Och Pekka H, vi vill inte höra att Günter(alias Mats Söderlund) har två barn, det förstärker ju knappast illusionen av den tyske casanovan och hans två tuttlisor. Det blir liksom lite sjukt att se Günter sitta och puta med läpparna och åla med solskensbrudarna då.
Laila Adele for också raka vägen ut men var lika glad för det. Hon bubblade när jag snackade med henne och var så glad att ha uppträtt för en stor publik och dessutom levererat sin låt på ett bra sätt. Hennes låt är inte mycket att hänga i julgranen och det var helt rätt att den höll sig utanför ”slutfemman”.


Förutom Sandra Dahlberg så var Evans ”Under your spell” sistaplats ett trist konstaterande. Den vemodiga discolåten kommer att gå varm hemma hos mig och jag hoppas att den blir en radiohit ändå. Framträdandet var snyggt (även om Evan kändes en smula nervös…),och jag tycker definitivt att han borde ha fått en bättre placering. Han var rätt uppgiven när jag snackade med honom efteråt men jag fick honom på bättre humör när jag konstaterade att en sistaplats är coolare än en sjua, sexa eller femma. Får man inte vara med i finalkampen kan man lika gärna vara en cool sistaplatsare. Se bara på Arja, Magnus Uggla och Loa.


Programmet i övrigt löpte på precis som tänkt. Eller ja, förutom att Lena fick presentera sig själv i sin entré och att Anna-Lena Brundins ”Det gör ont-Lena” första repliker försvann när hennes mick strejkade. Synd.
Idén med fem Lenor på scenen var riktigt kul, men tajmingen komikerna emellan var väl inte helt klockren?
Det var lite väl hattigt och orytmiskt ibland, eller hur?
Lena Ph blir ju bara bättre och bättre för varje vecka. Nu var hon ju helt kalas hela programmet och det bådar verkligen gott inför Globenfinalen. Heja Lena!
Pausnumren? Morgan Alling var väl ingen favorit för mig men publiken på plats verkade älska honom i hans Lill Lindfors hyllning med slapstickomik.
Jeerk var ett typiskt pausnummer, dansant, proffsigt och enormt tråååååkigt. Och snälla, inför Globen kan man väl ändå plocka bort den där enmansorkestern Jürgen? Är det nån som skrattar? Ingen? Nej, vad bra för då lägger vi ner honom. FOREVER.

Nu drar jag på efterfest! Återkommer med bilder imorgon.

Publicerad: 2006-03-11 23:21:06