Melodifestivalen 2006: Krönika och betygssättning

Så var det dags för Globen igen och jag hoppas vid Gud att jag slipper grina lika illa runt 22-tiden ikväll som jag gjorde för ett år sen då urtriste ”Stenis” vann framför Nanne. För jag vill att RÄTT låt vinner i år. Och det måste innebära den som kommer att klara sig bäst i Aten.
Och jag tror faktiskt att BWO ligger bäst till då.
Men ni vet ju hur det ligger till. Det ligger en blå fladdrande stormvind i vägen för Rolinski och gänget. Lady C.
Men. Den promenadseger som jag trott Carola skulle ta känns helt plötsligt inte alls så given. Visst, hon leder fortfarande publikundersökningar i kvällspressen och det jublas mest åt henne både innan och efter hennes framträdande. Men hon kommer att får sig en tuff match, och långt ifrån alla älskar henne. Ett gäng olika människor ur publiken jag pratade med efter genrepet var starkt ogillande till La Carola och tyckte inte alls att hennes ”alldeles för svenska schlager” borde kamma hem segern under kvällen. Och jag tror att dom har en poäng. För nu när jag lyssnat på låten i radio och på cd under veckan inser jag att den inte är så magisk som jag först fick för mig. ”Den är uppbyggd precis så att man ska tycka att den är fantastisk, men under låtens gång så blir den statisk och beräknande, och efter slutet minns man varken refräng eller vers och känner sig lite lurad. Man minns bara att Carola stod på scenen”. Orden från min inte-så-schlagerfrälsta-pojkvän känns mitt-i-prick och jag är inte alls säker på att det här är det bästa vi har att skicka till Aten. Detta blir sååå påtagligt när fjolårets magnifika Eurovisionvinnare Helena Paparizou river av sin ”My number one” som pausnummer. För då inser jag plötslig hur långt ifrån schlagerkronan Sverige i nuläget kan vara. Och nu gäller det faktiskt att hitta en vinnare som MÅSTE ta oss genom semikvalet, och då hoppas jag och tror mest på BWO och deras ”Temple of love”. För den är mest nynnvänlig, mest right-in-your-face och mest fräsch. Så rösta på den.
Fast, förlåt Babsan, jag kan inte låta bli…..Jag tror ändå inte fullt ut att Carola är helt och hållet chanslös i Aten, och hon kan nog håva in en hel del röster. MEN då vill jag se ett upphottning av den rätt traditionella Shirley-schlagern och att den ges ett lite fräschare danssound i grunden. Carola tjatade om att hon ville göra den ”rockigare” när hon hört den i höstas och det var väl ingen bra idé? Gör den dansigare och vips så kan vi faktiskt ha en chans i Aten. Ja, om hon vinner ikväll alltså.
Dessutom vill jag absolut höja ett varningens finger för både Andreas Johnson, The Poodles och Rednex. De tre kommer att komma högt,även om jag har svårt att se att de kommer ända in i mål. Andreas är i så fall mest trolig att hota BWO och Carola.

Och jag måste bara få säga hur sjukt mycket jag älskar Linda Bengtzings prozacschlager. Klädombytena var så läckra att en proffsstripperska skulle rodna och yrvädret från Gullsång fullkomligt exploderade under genrepet och fick absolut med sig publiken genom hela låten. Om någon ska bli komma högt för sin insats i Schlagern 2006 är det fantastiska Linda. Underbart.

Och i övrigt?
Lena Philipsson är lika skön som vanlig och inledningsnumret där hon sjunger om tävlingens artister är grymt skönt. Magnus Carlsson är ”en tuff bög i straight förpackning” och ”Kikki äter blommig falukorv”. Haha.
Pausnummer är underbara Elena Paparizou (med gräsligt fult rött clownläppstift…) som dansar med två av Sonyas hunkar framför ett trettiotal cheerleadingflickor som kastas upp i luften. Och förutom eurovinnaren väntar antagligen en uppsjö överraskningar imorgon och det ser jag fram emot….

Så här tycker/tror jag om startfältets chanser (Och ja… jag har reviderat betygen lite. Min schlagereufori har dämpats lite efter fem veckor…


”Sing for me” Andreas Johnson
QX QX QX
Andreas går ut med startnummer ett vilket såklart gynnar honom när hela publiken är så laddad att de orkar klappa med i hela låten. ”Sing for me” hugger ur ett underläge och jag tror att det här är juryns favorit i år. För minns förra året, Martin Stenmarck var knappast segertippad men han gick om Nanne eftersom juryn gett mer poäng till ”Las Vegas” än till ”Håll om mig”. Jag tror alltså att juryn premierar Johnsons snygga 60-talspop rejält och han är inte alls ofarlig när allt sammanräknas. Jag blir verkligen inte frälst av detta, men jag tror på intet sätt att vi är rökta om vi skickar den översminkade popkillen till Aten.


”Älskar du livet” Björn Kjellman
QX
Plommonstopsmjukisen Kjellman har startfältets enda ballad och det kan tala för honom. Men det är också det enda, för det här är väl inget vi kan skicka till Aten?
Visst, låten är småfin men är inte den överdrivet teatraliska förpackningen lite väl rödvinspretto? Om juryn ska jaga internationella vinnare och ger den här skolpjästrallen höga poäng ringer jag personligen upp dom sextiosex jurypersonerna och frågar hotfullt om DOM verkligen ”älskar livet”….


”Jag ljuger så bra” Linda Bengtzing
QX QX QX QX QX
Åh, favorit! Jag står fast vid att Linda har en riktigt jädra kanonschlager och att hon förtjänar en betydligt bättre placering än fjolårets sistaplats. Hon gjorde fantastiskt bra ifrån sig under genrepet och har så mycket glimt i ögonen att den skulle kunna sätt fyr på pudlarnas gong-gong redan under Lindas nummer. ”Jag ljuger så bra” är dessutom ett musikaliskt lyckopiller och hon gör den så energiskt snyggt att jag inte alls tror att hon skulle vara chanslös i Aten. Men. Dit kommer hon omöjligen och vi hoppas som sagt på en toppfem-plats för våran Linda. En lika stor (gay)hit blir det onekligen ändå.


”Night of passion” The Poodles
QX QX
Hm. Jag är inte överdrivet förtjust i den här dussinrockaren men jag kan inte blunda för att det svenska hårdrockshjärtat bultar hårdare än hårdrockarnas baskaggar och pudlarna är grymt sköna på scen. När sångaren Jacob Samuel gör sina utfall mot publiken och pyrot dånar på, är det nog många som slänger sig över luren och knappar 555-Pudel. Jag tror på en hyfsat bra placering och ett stort genombrott för hårdrocken i Melodifestivalen. Men vinner, det gör den inte.


”Lev livet” Magnus Carlsson
QX QX (men QX QX QX QX för artisten…)
Magnus Carlsson ändrar inte ett vinnande koncept så reptöserna, kostymen och stomatolsmajlet är kvar. Oj, sa jag vinnande koncept? Ja, för konceptet är just det enda vinnande med det här. ”Lev livet” är fortfarande krångligt anonym och jag kan aldrig tänka mig att Magnus ens hamnar i närheten av någon toppstrid. Synd på en så underbart bra artist, men rätt åt en så himla blek låt.


”Mama take me home” Rednex
QX QX QX QX
Årets skräll kommer Rednex att stå för. Det enda bidraget som tilltalar barn, countrypublik, humorpubliken och stämsångsfantaster gör att många kommer att rösta och jag tror definitivt på en topplacering. Jag älskar den här glada trallen och både tror och hoppas att ”mama” tar Rednex en bra bit hemåt. Fast inte ända hem, va? Så, trea?


”Evighet” Carola
QX QX QX QX
Carola är kanske inte så ”Invincible” som förhandrapporterna säger, och hon får nog kämpa för att ro i land sin superschlager. Jag ryser fortfarande när jag hör introt men ju mer jag lyssnar på ”Evighet” inser jag att den verkligen inte är så fantastisk som jag först fick för mig. Visst, Carola äger scenen och är grymt stark i tre minuter. Men när du hör låten på radio eller ute på klubb, inte fasiken jublar du av lycka som du gjort när ”Det gör ont” eller ”Håll om mig” startar? Och om hon vinner hoppas jag verkligen att den rätt tunna schlagerkostymen hottas upp något och görs aningen mer dansvänlig. För annars kan vi på intet sätt vara säkra på vidareavancemang i Aten…


”In the name of love” Magnus Bäcklund
QX QX
Dags att fylla på vinglaset eller ta en cigg på balkongen. Magnus Bäcklunds ”Andra chansare” känns som det mest menlösa bidrag som någonsin fått just en andra chans. Vem ska rösta på honom? Och vem köper singeln? Att Patrik Isaksson fick stå tillbaka för den här menlösa ”irländaren” är tristare än herr Bäcklunds nya scenkostym (svart kostym…zzzzz….). Noll poäng av folket, men juryn lär nog belöna den hyfsat. Definitivt undre halvan…


”I dag och imorgon” Kikki Danielsson
QX QX QX
Kikki har enligt kvällspressen redan lagt sig på rygg och låter de andra göra upp om segern. Bra tänkt. Kikki har inget med topstriden att göra och slåss antagligen med Magnus C om att slippa bli schlagerjumbo. Kikkis genomtraditionella schlager är bra och kommer att gå varm hos mången schlagerbög men här har den inget att göra. För om juryn ska utse en internationell vinnare kan Skaraschlagern med käcka Kikki omöjligt få en enda poäng.


”Temple of love” BWO
QX QX QX QX
Åh, vad jag hoppas att det är BWO som plockar hem schlagerkronan på lördag. Deras discorökare som förenar ”Sing Halleluja” och ”1life” skulle kamma hem massor av röster i Aten. Och detta inte för att det är öststatsfavvisarna BWO, utan för att låten är så grymt medryckande och Martin verkligen gnistrar på scenen. Men som vanligt så får danspop sällan flest röster av folket (minns Alcastar, Not a sinner och Paradise) och därför vinner dom inte. Tvåa eller trea, men en jättehit blir det ändå.

Förresten:

…Bert Karlsson tippar Magnus C sist, och Magnus B bland de fem bästa.
…kom ihåg. Carolas, Björn Kjellmans och Rednex delfinal sågs av 1, 3 miljoner FLER tittare än de som såg delfinalen med Kikki och Magnus C.
…Sonyas hunkdansare gör comeback ikväll. Som ”livvakter” åt Lena P och som dansare till Helena P. Och ja, det är två av de snyggaste….
…Björn Kjellman sjöng gräsligt under genrepet. Hoppas att han tar de där betablockerarna till finalen imorgon.

Publicerad: 2006-03-17 23:55:38