RFSL Kongress 2006

Idag omvaldes Sören Andersson till ordförande för RFSL. Valet skedde enhälligt liksom valet till vice ordförande, Anna-Karin Skantz.
Sören Andersson tog upp valrörelsen i sitt tacktal och uppmanade medlemmarna att engagera sig. Bland annat varnade han för de högerextrema partier som ställer upp i valet.
– Man skall inte ägna dem tid och uppmärksamhet säger många. Men jag tycker att man måste det. Man måste ta tag i de tankar och idéer som de för fram, för de sätter spår hos människor. Upprepningarna i deras kampanjer gör att det blir mer och mer accepterat att vara intolerant. Det måste vi vara medvetna om.
Även kristdemokraterna fick sig en känga och Andersson påpekade att partiet vid sitt senaste riksting ägnade fyra timmar åt debatt i HBT-frågor.
– Kärnfrågan handlade inte om för eller emot äktenskap utan om hur taktiskt det är att vara emot och hur långt man kan gå när man är emot, sa Andersson.
Dagens hetaste fråga blev den om förändrig av förbundets stadgar med målet att skapa en strakare och mer enhetlig organisation. Efter en långdragen omröstning antogs till slut en förändring trots varningsord från såväl RFSL Örebros Hans Boskär som RFSL-medlemmen och riksdagsmannen Börje Vestlund (s). Dessa värnade den traditionellt stora självständighet som lokalavdelningarna inom RFSL haft.
– Från att vara den mest decentraliserade organisation jag varit med i till att bli den mest centraliserade, formulerade sig Vestlund.
Hans Boskär varnade:
– Ta inte bort självständigheten så här snabbt.
Men från förespråkarna menade man att förbundet nu är moget att förändra sig och bli ett mer ”modernt” förbund.
Som motiv för att införa förändringar där lokalavdelningarna mer tydligt skall tvingas följa kongressbeslut angavs främst två exempel. Dels att det inte fungerat bra överallt med att dubbelansluta unga medlemmar till RFSL-Ungdom och dels att alla lokalavdelningar inte integrerat transfrågan i sin verksamhet.

Under kongressen samlas det in pengar bland deltagarna och lokalavdelningarna. Insamlingen går till HBT-rörelsen i Polen. Vid lördagskvällens slut var det ca 15 000 kronor som samlats in. Förbundet själv lägger till motsvarande summa som samlas in och skänker till HBT-rörelsen i Lettland.
Från Stockholm Pride meddelade dess ordförande Ulrika Westerlund att dryga 87 000 kronor kommit in från den E-bay-insamling, med bland annat ABBA-signerade affischer och skivor, föreningen genomfört. De pengarna går till Polen.
Fyra representanter från Polen höll tal och uppmanade svenskar att delta i de ”jämställdhetsparader” som genomförs i Polen och som myndigheterna försökt stoppa.
Kongressförhandlingarna återupptas i morgon 09.00 och direktsänds via nätet.

http://www.rfsl.se/?p=3035

Källa: Livesändning

Publicerad: 2006-03-18 19:39:27