Melodifestivalen 2006

Ja, då var det över. Carolas seger utropades lätt förväntat efter en del röstningsraffel där Andreas Johnson var jurygruppernas favorit (precis som jag förutspådde i gårdagens krönika…). Slutresultatet är egentligen inte så mycket att förvånas över, BWO tvåa, Johnson trea, The Poodles fyra och Kikki sist.
Placeringarna däremellan är heller inget att störas över, förutom Linda Bengtzings sjundeplats. Hur kunde menlösa Magnus Bäcklund tränga sig före henne?
Men hursomhelst, är man inte med i ”topptre” eller kommer sist, är det väl ändå ingen som riktigt minns hur det gick förutom att låten var med i final.
Vi slapp se fadäser ”modell grande” under gårdagen (ja, förutom Magnus Carlssons öronsnäckssladd som envist stod rakt ut när han ”levde livet”). Lena var bättre än någonsin och toppade fem veckors schlagerguidande med en kalasavslutning. Det var underbart när hon först sjöng ironiskt om tävlingens artister och i programmets final avslutade med en briljant iscensatt version av hennes ”Jag ångrar ingenting”. Bakom henne fladdrade lösrykta citat från kvällspressens sågningar och skandalrykten förbi. Så skönt att se en programledare med lite humor och jävlaranamma leda ett program av den här kalibern.
Du har varit bäst Lena!

Andra saker värda att notera under gårdagen…
…Vem hade SLM-dressat Martin Stenmarck? Var det bara inte så fel men samtidigt så…sexigt.
…Jag älskar att Kikki höjer armarna och gestikulerar precis i den där lilla trumtonen innan refrängen i hennes ”idag och imorgon”. Precis som jag hoppades att hon skulle göra redan i Karlstad.
…Var inte publiken i Globen helt fantastisk? De ställde sig upp i princip varenda låt och klappade med och jublade. Sånt där går rakt igenom tv:n och höjer stämningen avsevärt för tv-tittarna.
…Jo, det var kul att Fredrik Lindström kunde härma massor av dialekter. Men lackade man inte till slut på hans tjafsande om nonsensgrejer när man bara ville höra juryns röster? Och hallå, inte var hans Stockholmsdialekt speciellt bra?

Efter programmets slut bar det av till efterfest och det frossades i en generös buffé medan det dracks vin och champagne. För att slänga sig med en klyscha kan man säga att alla var där; årets alla schlagerdeltagare, artister från deltävlingarna, forna schlagerdeltagare, tv-folk och massor av andra. Vid midnatt började finalartisterna en efter en sjunga sina bidrag, och som en liten förshow fick vi även höra favoriterna som inte kom med i finalen, ”Kalla nätter” med Jessica Andersson, ”Etymon” med Sonya och ”Mi amore” med Velvet. Carola halvmimade med när hennes vinnarlåt spelades och hon emottog folkets jubel från en uppbyggd scen. Förutom att tacka alla dom som röstat, vinnarmelodins låtskrivare och sina fans, så slängde hon också iväg ett tack till sina ”gayfans” mitt i alltihopa. Hon nickade bortåt ett hörn där ett par jublande gaykillar som hyllade sin idol stod och vinkade.
Sen drog superstjärnan på sin egna segerfest och många stod undrande kvar, ”vad sa hon egentligen”…
När sedan dansgolvet drog igång var det inte många som kunde stå still och det var bra mycket folk kvar när festen slutade vid tretiden…


Thomas G:son och Henrik Wikström, männen bakom Carolas vinnare.


Velvet och Mahtias Holmgren. Holmgren var ute på uppdrag av tidningen ”Alla älskar schlager” och frågade artisterna om årets tävling.


Annelie Rydé och Peter Jöback hade spelat ”Cabaret ”och missat hela tävlingen. Men de var uppdaterade på att Carola vunnit.


Kristin Kaspersen har publikuppvärmt under hela turnén. Här syns hon med Therese Löf som även hon har värmt upp publiken under turnén. Löf deltog förövrigt 1992 i Melodifestivalen med ”Ingenting går som man vill”.


M&M. Magnus och Mats var såklart på efterfesten. De sågs senare stå och prata med Mathias Holmgren. Barbadosminnen?


Förra årets moraliska vinnare, Nanne gick på efterfesten med Jacob Stadell. Minns ni hans schlagerbidrag ”Ge mig mitt hjärta tillbaka” från 2002?


Sarah Dawn Finer har en av Sveriges bästa röster och stöttade Björn Kjellman under deltävlingen i Göteborg. Här kramar hon om ”Andra chansen”-killen Nicklas Wahlgren.


Schlagerkören prisades igår med ett speciellt pris för sin insats under schlagerturnén. Här syns Dea Norberg och Britta Bergström tillsammans med Nicola Perrelli. Han är givetvis gift med Charlotte Perrelli, som även råkar vara Deas bästa väninna….


Två elefanter och en Pablo Cepeda.


Adam och Stefan i Pandang gick även dom på schlagerfest.


Så här ser Rednex ut egentligen. Killen till höger blev stångad av en get och sjukskrevs. Och istället har låtskrivaren Matthews Green stått på scenen under schlagercirkusen.


SVT-folk. Albert Svanberg, chet på TV-sporten, Katarina Hultling, sportankare och Henrik Johnsson, tv-personlighet.


Lars ”Dille”Diedricsson har varit med och skrivit ”Jag ljuger så bra”. Här syns han tillsammans med äkta paret Eriksson, Mårten och Lina som har skrivit ”In the name of love” ihop.


Golden stars. Hannah Holgersson och Anders Mårtensson.


Evan har gjort flera sköna remixar på sin ”Under your spell”. Köp singeln genast och inse vilken bra låt han deltog med.


Jessica Andersson sjöng sin ”Kalla nätter” på efterfesten….


..och hennes Fame-kollega Magnus Bäcklund sjöng sin ”In the name of love” iförd dom omtalade skinnbyxorna.


Rednex drog sin ”Mama, take me home” till publikens jubel.


Sonya uppträdde med sin ”Etymon” tillsammans med dansarna Henrik och Bero.


Magnus Carlsson sjöng såklart sin ”Lev livet” på efterfesten.

Publicerad: 2006-03-19 14:02:34