– De hålls orättfärdigt enbart på grund av deras påstådda homosexualitet, säger Michael Heflin vid Amnestys HBT-grupp. Vi fruktar dessutom att de allvarligt riskerar att utsättas för kränkande medicinska undersökningar som innebär grym, inhuman och nedvärderande behandling.
Den amerikanska organisationen Human Rights Watch har tidigare protesterat mot att män som arresteras för att ha haft sex med män utsätts för påtvingade undersökningar av analen.
Domstolsförhandlingarna påbörjade i slutet av februari. Om männens döms skyldiga riskerar de upp till fem års fängelse och böter på upp till 3000 kronor.
DE arresterades på en nattklubb i huvudstaden Yaoundé i maj förra året och har suttit häktade sedan dess i vad Amnesty betraktar som ett överbefolkat, sanitärt underhåligt fängelse med dålig mat. Kamerun förbjuder homosexualitet enligt paragraf 347 i sin strafflag.

Tidigare i år dömdes Jean Pierre Amougou Belinga redaktör för tidningen L’Anecdote i Kamerun till fyra månaders fängelse. Han straffades för att ha namngett 50 ledande personer i landet och kallat dem homosexuella. ”Outandet” av homosexuella skapade, enligt BBC, en het debatt i landet om privatlivet och homosexuellas rättigheter.

http://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/index.aspx?c=goJTI0OvElH&b=953489&template=x.ascx&action=5647

Källa: Amnesty USAs kampanjsida

Publicerad: 2006-03-20 18:40:30