Åke Green-domen

Efter att ansvarige utgivaren för hemsidan Den svenska, Göran Jonsson fällts i Norrköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp då sajten i en artikel klassat homosexualitet för ”pervers morbiditet” och citerat en äldre upplaga av Bonniers konversationslexikon där romer beskrevs i tydligt rasistiska termer.
Domen i Norrköping löd på en månads fängelse.
Efter överklagan till Göta hovrätt har dock Jonsson nu friats. Hovrätten hänvisar enligt hemsidan Expo.se till Högsta domstolens beslut vid friandet av Åke Green med hänvisning till Europakonventionen. Man konstaterar, liksom i Green-fallet, att det som skrivit skulle ha räckt för att fällas för hets mot folkgrupp. Men att Europakonventionen står över svensk lagstiftning.
Expo.se konstaterar att det med domen är första gången som hets mot romer frias med hänvisning till konventionen.
I fallet med såväl Green som Jonsson anser man i domarna att uttalandena och de publicerade artiklarna inte kan betraktas som ”hate-speech” eftersom de inte uppmanar till hat eller våld riktat mot homosexuella.
I december förra året friades fyra män i en hovrättsdom i Sundsvall efter att ha delat ut flygblad utanför en skola i Söderhamn där homosexualitet sades ge en ”moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen”. De fyra dömdes tidigare i tingsrätten i Bollnäs. Även i detta fall hänvisades till friandet av Åke Green.
Domslutet i Hovrätten mot de fyra männen har överklagats till HD och getts prövningstillstånd.

http://www.expo.se/index_1.php?pg=http%3A//www.expo.se/www/1_1533.html

Källa: Läs mer på Expo.se

Publicerad: 2006-04-18 15:07:25