– Ungdomsförbundet All Polish Youth och deras meningsfränder har tidigare gjort sig kända för sin hatkampanj mot HBT-personer i Polen. Jag är glad att toleransparaden kunde genomföras trots deras närvaro och jag är stolt över att ha varit med och visat att de ultrakonservativa krafterna ännu inte lyckats tysta oss som inte passar in i deras avskyvärda människosyn, säger Linda Elstad, förbundsordförande för Sveriges Förenade Gaystudenter, som befinner sig på plats i Krakow.

Paraden skulle ha avslutas framför stadshuset i Krakow men upplöstes tidigare. Under paradvägen utsattes deltagarna för ägg- och stenkastning och polis eskorterade dem från platsen efter upplösningen.

– Att hatet mot HBT-personer manifesteras på ett så konkret sätt som stenkastning mot en fredlig parad är upprörande och ledsamt, men tyvärr inte längre förvånande. De ultrakonservativa krafterna har flyttat fram sina positioner i det polska samhället och det öppna våldet är bara en del av det förtryck som HBT-personer utsätts för i sin vardag. Det officiella Sverige och alla vi som värnar jämlikhet och öppenhet måste agera för en förändring, avslutar Linda Elstad.

http://www.gaystudenterna.se

Publicerad: 2006-04-28 19:24:44