Konsert

Bejublat sammanfattar Stockholms Gaykör sin nyligen avslutade turné i USA. 50 av körens sångare uppträdde i Honolulu, San Francisco och Fort Lauderdale. Resan kostade ca 1 miljon kronor som täcktes förutom av medlemmarnas egna insatser även av försäljningen av gaykörens julskiva och att de i julas tilldelades Lars Radings kulturpis på 100 000 kronor.
-En oerhörd upplevelse att uppträda för 2000 åhörare i symfoniorkesterns konsertsal i San Francisco, det är något som jag sent ska glömma, säger körens ordförande Raino Kirkma.
I just San Francisco uppträdde de tillsammans med stadens gaykör som har 200 sångare. Stockholms Gaykör bidrog med ett Village People-medley och flera svenska folksånger. Tillsammans sjöng de två körerna dessutom ABBA-sånger och låtar från verket Naked man. Svenska kören sjöng ”Marry Us” ur just det verket..
– I USA där partnerskap praktiskt taget inte erkänns var det en fantastisk och provocerande manifestation att sjunga ”Marry us”, där kunde vi stoltsera med den svenska lagstiftningen, även om vi inte kommer att vara helt nöjda förrän Sverige har inför könsneutralt äktenskap, berättar Karol Vieker som är dirigent för Stockholms Gaykör.
I gaytidningen Bay Area Reporter skrevs efter konserten: ”…two handsome gay choruses, one from a free country, Sweden, which recognizes gay marriage, and the other from an immature country that has yet to embrace freedom and justice for all.
Stockholms Gaykör berättar i en resumé att det på Hawaii var de som fick agera ”storebror” åt den relativt lilla lokala kören. Publiken var fascinerad över att det kom en kör från andra sidan jordklotet och sjöng för dem!
Besöket i Florida kommer snart att återgäldas när Fort Lauderdale Gay Men’s Choir den 7 juni sjunger i Stockholm med Kvinnokören. Den 9 juni uppträder de sedan i Helsingfors med Out’n Loud.

Redan den 17 maj kan du höra delar av Stockholms Gaykörs turnéprogram vid deras konsert ”On Tour Go West – Borta bra men hemma bäst”. Konserten hålls på Nybrokajen 11 och förköp kan du köpa via TicNet.

http://www.stockholmsgaykor.com

Källa: Hemsidan för Stockholms Gaykör

Publicerad: 2006-05-13 12:00:00