IDAHO 17 maj

På den andra internationella homofobidagen, den 17 maj, har aktiviteterna landet runt blivit mångdubbelt fler än förra året.
På RFSL Ungdom Malmös hemsida listas alla aktiviteter liksom på QX.se/guide.
I Malmö blir det en heldag som startar med att ungdomsförbundet delar ut flygblad på stadens gymnasieskolor och därefter kommer aktivister gå skadesminkade på stan och dela ut flygblad på temat ”Det räcker nu!”. Journalisten Facundo Unia, som misshandlades vid Prideparaden 2003 kommer till Glassfabriken för att tala om hatbrott och hur straffskärpningsregeln egentligen används i svenska domstolar.
Klockan 17.30 samlas till demonstration under parollen ”Det räcker nu!” och man går till en Folkfest mot homofobi i Malmö Folkets Park, med artister på scen, bland annat Rick Titrö, Belinda & d’Arts, Godass, Rap-Tor och Marischka. Dagen avslutas med en IDAHO-pub på Indigo med livemusik och karaoke.

Även i Stockholm blir det en lång rad arrangemang under IDAHO-dagen. RFSL Ungdom Stockholm genomför en manifestation på Sergels Torg klockan 17.00 med talare från riksdagspartierna och en rad andra organisationer. Därefter blir det dels ett kulturarrangemang av Tupilak på Aguéli café vid Mariatorget med operasångaren Björn Haugen och dels en flat & vänner-fest på Bysis arrangerat av Feministiskt Initiativs hbt-grupp där Pia Laskar och Ulrika Westerlund pratar om feministiskt motstånd. På Bysis-festen uppträder även Agnes och Queertango har uppvisning. Dj och dans därefter.

I Östersund hålls en hel dags manifestation på Z torget. Och på RFSLs lokal Café Alexis är det öppet på kvällen med möjlighet till diskussion.
I Göteborg hålls en manifestation på Millennieplatsen vid Stora Teatern mellan klockan 15-18 och i Visby har den nystartade gaystudentföreningen dels bokbord i kårbiblioteket och dels tema på kårpuben på kvällen.
Uppsala har manifestation på Stora Torget mellan 17-18 och därefter visas två filmer på Slottsbiografen. Dels Tommy Stovalls film Hate Crime och dels Samantha Farinellas Left Lane. Bägge två har Sverige-premiär. Arrangemangen i Uppsala är ett samarbete mellan FUGS-gaystudenterna, RFSL Uppsala och Uppsala Queerfestival.
I Jönköping blir det manifestation på Hoppets Torg mellan 17-18. Alla politiska partier deltar med talare och det blir teateruppträdanden och kringaktiviteter. Klockan 19.30 kommer Facundo Unia från tidigare föreläsning i Malmö till Stadsbiblioteket, Fokus och pratar i samband med en diskussion om hatbrott.

I såväl Odense, Köpenhamn som Århus genomförs under onsdagen fygbladsutdelningar och världen runt uppmärksammas dagen. På Internet finns en namninsamling för att förmå FN att anta den 17 maj som en officiell dag mot homofobi.
Mer om IDAHO-dagen och de internationella aktiviteterna kan du läsa på deras hemsida .

Publicerad: 2006-05-16 00:00:00