Det är ett gediget arbete som RFSLs Lars Jonsson gjort tillsammans med Maria Sjödin och Josefin Rajgård.
I undersökningen har organisationen tittat på fem olika områden: skolan, kommunens verksamhet och personal, hbt-samhällets infrastruktur, frekvensen av brott med homofobiska motiv och allmänhetens attityd. Med betygsättning på 1 – 5 poäng har man så tagit fram ett snitt.
Totalt sett toppar Borås kommun listan där man ligger högst på den kommunala verksamheten och personal men lågt när det gäller förhållanden i skolan.
RFSL i Borås välkomnar resultatet av undersökningen och dess ordförande Mikael C. Eriksson säger i en kommentar på föreningens hemsida att ”det är fantastiskt roligt”.
– Att vi får höga poäng, om ändå strax över medel, beror på att vi faktiskt lyckats påverka våra kommunpolitiker i rätt riktning. Ett arbete som vi prioriterat och har jobbat hårt med, säger han.
– Att få till stånd attitydförändringar tar lång tid och är ett hårt arbete. Att Borås kan skryta med att över 50 % av grundskolans och gymnasiets elever får en adekvat HBT information är inte dåligt, men det är fortfarande en bit kvar till att nå dom maximala 100%. Att kommunfullmäktige fattat beslutet om att alla kommunalt anställda också skall få en utbildning i HBT frågor är vi mycket nöjda med. Det som nu är viktigt är att vi inte slappnar av och sätter oss till ro. Det finns fortfarande mycket kvar att förändra och vi har en lång väg att vandra, säger han och tackar ”alla er som också lyssnat och faktiskt fört vårt budskap”.
Strax efter Borås hamnar Göteborg vars toppbetyg delas ut till kommunal verksamhet och hbt-samhället medan staden hamnar i strykklass när det gäller skolan. Liknande gäller Stockholm som hamnar på en tredje plats endast på grund av toppbetyg 5 när det gäller hbt-samhället och bäst bland kommunerna när det gäller allmänhetens attityd. Betyget för skolan ligger dock lika lågt som i Göteborg och ”brottsbetyget” ligger dessutom lägre i Stockholm än Göteborg.
I varje område ser topplistan ut så här:
1. Skolan: Lund kommun får godkänt med 3.67 poäng-
2. Kommunal verksamhet och personal: Bäst för Borås, Göteborg och Östersund som vardera får 4,33 poäng.
3. Hbt-samhällets infrastruktur: Stockholm toppar med full pott på 5 poäng. Tätt följer Malmö med 4,67 och därefter Göteborg och Uppsala med vardera 4,33.
4. Frekens av brott med homofobiska motiv: Här toppar Gotlands län med 4,42 poäng – alltså få brott per 100 000 invånare. Längst ned i undersökningen hamnar Kalmar län på 2.17 poäng, det län där bland annat Öland och Åke Greens hemstad Borgholm ingår.
5. Allmänhetens attityd till homosexuella: Liksom vid redovisningen av brottsfrekvens väljer man här att redovisa länsvis och det konstateras att Stockholms län toppar listan tätt följt av Jämtland och Västerbotten. Sämst ut är Jönköpings län där invånarna i en undersökning presenterad av Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier visar att det är det enda länet där fler uppger sig vara ”negativa” till homosexuella (37%) än ”positiva” (19%).
Allra sist i den totala sammanräkningen hamnar Övertorneå kommun. Kommunen kammar in endast 1 poäng när det gäller skola och kommunal verksamhet, låga 1,67 för hbt-samhällets infrastruktur och under godkänt när det gäller brott och allmänhetens attityd. I bottenklassen ligger även Mönsterås, Aneby och Gnosjö.

Totalt sätt kommer RFSL fram till att endast 9 kommuner passerar godkänt-gränsen med ett betyg över 3. Alla tillhör landet största med undantag av Skellefteå som hamnar på åttonde plats.

http://www.rfsl.se/?p=3167

Källa: Läs mer och ladda ner undersökningen

Publicerad: 2006-05-15 18:46:00