Hatbrott

Mer än 30 bögar har blivit mördade de senaste 20 åren, utsatta för ett grymt hatbrott. Johan, Anton, Jonas och Peter är bara några som har mördats – för att de var homosexuella, eller för att gärningsmannen trodde att de var det. Ofta är brotten väldigt bestialiska och utstuderade. Lagen säger att om motivet för brottet är att kränka en person för dennes sexuella läggning så skall straffskärpningsregeln används och resultera i ett hårdare straff. Trots att lagen finns så använder inte alla åklagarna den i sin stämningsansökan. Ibland känner inte ens åklagarna till den. Oftast hävdar mördaren att offret gjort närmanden. Det har skett flera gånger att offrets så kallade närmanden ansetts vara en förmildrande omständighet – och mördaren kommit lindrigare undan.

Jimmy dömdes för mordet på Johan Pettersson som han träffade på Statt i Katrineholm i april 2002. Johan blev mördad för att han var bög och gett Jimmy en lapp med sitt telefonnummer. Sedan låtsades Jimmy vara homosexuell och lurade Johan att följa med honom. När Johans kropp hittades i en avloppsbrunn finns det flera knivhugg på kroppen och hans hals var i stort sett avskuren. Johan fick ligga i brunnen med byxorna och kalsongerna nerdragna i nästan två veckor. Paula som vittnade i tingsrätten och hovrätten berättar om hur Jimmy lurade Johan.

– Tre väninnor och jag bestämde oss med kort varsel för att vi skulle gå på Statt. Vi kom in och satte oss vid ett bord och hade det trevligt, tills Jimmy kom fram till mig och sa att en bögdjävul hade stött på honom vid baren. Jimmy var förbannad, killen hade gett honom en lapp och han visade mig lappen. På lappen stod det ”hör gärna av dig” eller liknande. Jag sa till Jimmy att det här är ingenting att bry sig om. Det är bara att säga, tack jag är smickrad men jag är heterosexuell.

Sedan sa Jimmy att sådana där ska man slå på och frågade Paula om han ska gå och hämta bögen, det kan du göra svarade Paula.
– Snart kommer han tillbaka hand i hand med Johan. Nej men gud inte han, tänker jag när jag ser att det är Johan. Han presenterar sig artigt och tar i hand. Jimmy böjer sig fram och säger utan att Johan hör, att han kan få sådana här personer att försvinna. Sedan börjar han spela någon slags rollspel med Johan. Jimmy vänder sig mot honom och klappar honom på kinden, berättar Paula.

Paula kände inte Johan men han var något av en stamgäst på Statt.
– Han hade alltid sin skinnkavaj på sig och han stod alltid ensam med sin öl i handen och tittade på folk som dansade. Vi kallade honom för skinnkavajen och han gjorde ingen fluga förnär. Jag tyckte att det var obehagligt att Jimmy spelade bög. Det satt en kille som heter Pontus vid vårt bord och Jimmy vände sig mot Johan och sa ”honom ska du inte bry dig om för att han är bara en knullkompis”. Trots att Jimmy aldrig har träffat Pontus innan. Johan måste ha trott att han fick en invit eftersom Jimmy tog emot lappen från början. Jag var rädd för att något skulle hända Johan.

Paula mådde illa av hela situationen.
– Det var som om Jimmy ville göra Johan till åtlöje genom att spela detta rollspel med honom. Att ge honom inbjudan att komma till vårt bord. Säga till Johan att Pontus var bara en KK, varför kläcka ut sig det när det inte ens var sant?

– När Jimmy sa att han kan få sådana här personer att försvinna så sa jag ”lägg av”. Jimmy frågade då efter mitt telefonnummer och jag ger honom mitt nummer för jag undrade vad som skulle komma härnäst. Då sa han till mig att jag är den enda som kommer att veta vad som har hänt, ”ja, ja” svarade jag. För då orkade jag inte lyssna på Jimmy längre. Jag gick därifrån och när jag vände mig om ser jag hur Jimmy håller Johan i handen. Sen var de borta.

När Paula gick hem funderade hon på Johan.
– Jag kände på mig att han skulle åka på en dårving. Dagen efter vaknade jag med en obehaglig känsla. Jag kände på mig att han hade åkt på mer än bara en smäll. Jimmy hade kanske misshandlat honom. Jag gick ut och tittade på Katerinaholms-Kurirens hemsida om det stod någonting om en misshandel som hade skett på natten.

Jimmy ringer till Paula och berättar att Johan blivit anmäld försvunnen.
– Då tänkte jag, men gud det är inte sant. Jag kontaktade polisen efter att jag hade pratat med Jimmy. Jag sa att jag kunde ha uppgifter angående Johan Petterssons försvinnande.

Paula berättade allt om lappen och vad Jimmy sagt om att han kunde få bögar att försvinna. Polisen arresterade sedan Jimmy och de sökte efter Johan i flera dagar. Sedan hittades Johans kropp i hans avloppsbrunn efter ett tips i programmet Efterlyst. Johans hals var nästan avskuren. Vid tingsrätten var det mycket prat om att Jimmy känt sig kränkt av Johans närmanden. Det står: ”…det kan därför inte uteslutas att den omständigheten att Johan Petersson ’stötte’ på Jimmy på Statt har utgjort ett tillräckligt motiv för Jimmy att ta livet av Johan Pettersson”. Jimmy fick livstids fängelse utan att det stod riktigt varför Johan blev mördad – för att han var bög. Straffskärpningsregeln användes inte. Men i hovrätten blev det ändring och motivet för mordet tas upp i domen.

– Av min berättelse måste man förstå av vilken anledning Johan blev mördad, säger Paula. Om det är någon som inte förstår att han blev dödad för att han är homosexuell, då tycker jag att folk ska ta och byta huvud. Det finns ingen människa som blir dödad för att han gör närmanden om man är heterosexuell, kille och tjej. Bara för att en karl stöter på mig och jag inte uppskattar honom för att han inte är min smak, tar jag inte ihjäl honom .

I hovrätten säger Jimmy att han vill att gärningen ska ses som dråp eftersom han blivit starkt provocerad och ifrågasatt som heterosexuell när han vid baren på Statt fick en lapp med Johans mobilnummer. Varför sa han det – var det för att få ett lägre straff?

Publicerad: 2006-05-17 13:31:07