IDAHO 17 maj

På onsdagskvällen höll kapten Krister Fahlstedt från HoF (Homo- bi- och transpersoner i Försvaret) ett anförande vid ett seminarium i Europaparlamentet i Strasbourg. Vid seminariet deltog även Thomas Hammarberg, kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet liksom parlamentets talman Josep Borrell-Fontelles.
– Det är klart att jag är stolt över att övriga Europa inbjudit oss att tala som det goda exemplet en dag som denna, säger brigadgeneral Bengt Axelsson på hemsidan mil.se. Det visar två saker; dels att vi är på rätt väg, dels att vi har den spetskompetens som krävs för att vinna respekt även på detta område. Men vi slår oss förstås inte till ro med detta – i morgon fortsätter ”grovjobbet” på hemmaplan!

Protester genomfördes på en rad platser i Sverige. I Stockholm samlades ett hundratal personer på Sergels Torg och lyssnade på politiker från alla partier utom kristdemokraterna. Dess ungdomsförbunds ordförande Ella Bohlin ville delta men inbjudan från RFSL Ungdom drogs tillbaks med hänvisning till att kristdemokraterna inte stödjer adoption, insemination eller könsneutralt äktenskap. På RFSL Ungdoms hemsida säger vice ordföranden Andreas Nilsson, att man vill ha en dialog med KDU, men att IDAHO-dagen ” nte är rätt forum för detta”.
Förbundsordföranden i RFSL Ungdom Alex Fridunger säger sig vara nöjd med gårdagens manifestation.
– Vi är glada över att så många människor och så många partier och organisationer slutit upp tillsammans med oss för att visa att homofobi, hets och hatbrott inte hör hemma i ett öppet och modernt samhälle. Årets paroll är tydlig och vi hoppas att budskapet tar skruv. Det räcker nu!, säger Alex Fridunger.

Jämställdhetsminister Jens Orback uppmärksammade tillsammans med riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s) dagen genom en debattartikel i Kvällsposten. Där konstateras att könsneutralt äktenskap stötts av partikongressen och man säger att ”HBT-frågor prioriteras” i regeringens internationella kontakter och man menar att svensk asyllagstiftning förbättrats så att de som flyr undan förföljelse på grund av sexuell läggning lättare får fristad i Sverige.
I Linköping var Orback på besök under IDAHO-dagen och lyfte där fram lesbiskas synlighet.
– Det ligger också på mig, tror jag, att lyfta fram de lesbiska kvinnorna, sa han till ÖstgötaCorrespondenten.

I Malmö deltog ett par hundra personer i en demonstration från Möllevången till Malmö Folkets Park där en fest tog vid. Liksom i övriga landet var parollen ”Det räcker nu”.

IDAHO-dagen har även uppmärksammats av folkpartiet som kritiserar regeringen för att inte vilja arbeta på det internationella planet med HBT-frågor. Nu gör Nederländerna och Spanien betydligt mer för HBT-personer än Sverige menar europaparlamentarikern Cecilia Malmström, riksdagsledamoten Martin Andreasson och riksdagskandidaten Catrine Norrgård i ett gemensamt uttalande.
– Det är uppenbart att den svenska regeringens inställning är att man inte vill störa goda diplomatiska relationer på grund av HBT-frågor. Folkpartiet har i riksdagen motionerat om att Sverige skall jobba för en HBT-konvention i FN, som röstades ner av Socialdemokraterna. Därmed sviker regeringen HBT-personer som blir förföljda och diskriminerade. De menar också att det är för många länder som är emot HBT-rättigheter så att det inte lönar sig att jobba för en konvention. Vi menar att det är just därför Sverige måste börja det viktiga arbetet. Det handlar om opinionsbildning och ansvarstagande. Vi kan inte, som socialdemokraterna, nöjt luta oss tillbaka när människor dagligen blir kränkta på grund av sin sexuella läggning!

Bilder från Sergels Torg i Stockholm


Efter 17-maj paraden i Stockholm passade denna norska på att delta i IDAHO-manifestationen

I över 50 länder uppmärksammades IDAHO-dagen uppger Human Rights Watch i USA. Scott Long, chef för HRWs HBT-program. De publicerade igår en ”Hall of Shame”-lista. På den sattes följande personer upp.
• Ashutosh Pandey, polischef i Indiska Lucknow som genom ”brotts”-provokation över Internet snärjt fyra homosexuella män och fängslat dem enligt landets sodomilagar.


• Rita Verdonk, Nederländernas immigrationsminister som hotar sända tillbaks iranska sexualpolitiska flyktingar.

• Olusegun Obasanjo, Nigerias president, som gett stöd till ett lagförslag där fem års fängelse kan utdömas till de som organiserar HBT-grupper eller uttalar sig positivt om HBT- rättigheter.

• Jurij Luzjkov, Moskvas borgmästare, som försöker förbjuda stadens första Pride-firande den 27 maj i år.

• Gerald Allen, ledamot av Representanthuset i delstaten Alabama i USA som vill rensa ut litteratur skrivna av homosexuella författare från stadens bibliotek.

Human Rights Watch utsåg också fem länder som exemplariskt arbetat för att förbättra HBT-personers livsvillkor under året. Det är Brasilien där regeringen driver kampanjen ”Brasilien mot homofobi”. Fijis högsta domstol har beslutat att landets ”sodomi”-lagstiftning. Rumänien som efter internationella påtryckningar avskaffat sin förbudslagstiftning mot homosexualitet och antagit en bred antidiskrimineringslag. Sydafrika där högsta domstolen beslutat att könsneutralt äktenskap skall införas. Spanien, där man efter det könsneutrala äktenskapet nu i parlamentet diskuterar transpersoners rättigheter.

Runt om i Danmark har dagen uppmärksammats och danska homorörelsen LBLs ungdomsförbund KBH-ungdom överlämnade igår IDAHO-deklarationen till Kim Vinthen vid utrikesministeriets människorättskontor.
– IDAHO sätter fokus på att det fortfarande finns homofobi, inte bara i omvärlden utan också i Danmark. På grund av homofobi utsätts homo- och bisexuella för fortfarande diskriminering, kränkningar och våld. Genom att uppmärksamma IDAHO-dagen kan det officiella Danmark ge signaler om att även Danmark vill komma åt homofobin, säger KBH-Ungdoms ordförande Mikkel Broe.

I Lettland uttalade sig landets utrikesminister Artis Pabriks med anledning av IDAHO-dagen. Han manade det lettiska folket att bli tolerant
– Vi skiljer oss alla från varandra, och skillnader kan inte motivera aggression, intolerans och anklagelser. Tolerans gentemot andra är en av det gamla Europas grundläggande kulturella värderingar som vi inte får glömma bort.
Vid förra årets Pride-parad i Riga attackerades deltagarna av tusentals antihomosexuella demonstranter.
Pabriks uppmanade medborgarna att inte tillåta rasism, homofobi eller antisemitism.

I London deltog den liberala parlamentsledamoten Simon Hughes
i IDAHO-protesten och krävde ökat stöd för asylsökande från länderna Pakistan, Uganda, Sudan, Kamerun, Jamaica, Iran, Vitryssland, Algeriet, Irak, Nigeria och Egypten. IDAHO-dagen i London fokuserade på asylsökande och situationen i länder där homosexualitet är förbjudet.

http://www.idahomophobia.org/

Källa: IDAHOs hemsida

Publicerad: 2006-05-18 11:48:21