Pride 2006

Efter att organisatörerna av Moskvas första Pride-festival på IDAHO-dagen gjorde ett förnyat försök att få tillstånd att hålla en parad den 27 maj, kom igår svaret.
Det blev återigen nej.
I det beslut som togs hänvisas, liksom vid Prideparaden i Warszawa förra året, till ordningsproblem.
”Med hänsyn tagen till de många brev Moskvas myndigheter mottagit från de representativa och legala myndigheterna i Ryssland liksom regioner i den ryska federationen, religiösa riktningar, folkrörelser, kazaker liksom enskilda medborgare med uppmaningen att inte tillåta genomförandet av detta offentliga arrangemang, kan denna parad antas provocera en våg av protester som kan leda till gruppers störande av den allmänna ordningen”
I beslutet noterar borgmästarens talesman N.V. Kulikov att det i lagtexten om mötesfrihet finns en begränsning för att skydda allmän ordning och för att förebygga oroligheter, skydda för allmän hälsa, moral och att skydda andra människors rättigheter och friheter.
Från Prideorganisatörerna kom beskedet som en besvikelse och man kommer nu gå till domstol för att få genomföra paraden den 27 maj.
– Paraden kommer att genomföras som planerat, sa Nikolaj Aleksejev direkt efter beslutet och enligt UkGayNews kräver Priderörelsen i Moskva att president Putin avsätter borgmästaren.
Från den europeiska HBT-organisationen ILGA-Europa kom idag en uppmaning till EU, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE att ingripa för att upprätthålla HBT-personers mötesfrihet.
– Vi är allvarligt oroade, säger ILGA Europas talesperson Patricia Prendiville i ett uttalande.
Hon påpekar även att Ryssland snart skall ta över ordförandeskapet för Europarådet. Beslutet att förbjuda Prideparaden, säger de, strider mot de mest grundläggande principerna i Europakonventionen. ILGA Europa hoppas att ”europeiska organisationer” skall reagera kraftfullt mot det ”lagvidriga” beslutet i Moskva.

http://www.moscowpride.ru

Källa: Moskva Prides hemsida

Publicerad: 2006-05-19 13:50:57