HBT-flyktingar

Vänsterpartiets öppet lesbiska riksdagskandidat Josefin Brink ger idag sitt stöd till kampanjen för en gravsten till den iranske flyktingen Kiann Fatemeh Ghaemzades. Samtidigt markerar hon och partiets stockholmsavdelning mot svensk flyktingpolitik.
– Tyvärr är Kiann inget enstaka misstag, utan en i raden av mänskliga tragedier som den svenska flyktingpolitiken orsakar, säger Josefin Brink.

Kiann tog sitt liv för att inte tvingas återvända till Iran. Kiann var transsexuelll och från Migrationsverkets sida konstaterades att könsbyten är tillåtna i Iran. Kiann själv fruktade att han skulle utsättas för repressalier då han i hemlandet uppfattades som lesbisk.
– Oavsett om det beror på naivitet eller bristande kunskaper om HBT-personers utsatthet i länder som Iran är migrationsverkets hantering av asylsökande som flyr undan förtryck på grund av kön, sexuell läggning eller könsidentitet oförsvarlig. Konsekvenserna är individuella tragedier och ett tyst stöd till fortsatta övergrepp mot HBT-personer världen över, menar Josefin Brink och kräver att transpersoner skall omfattas av asylrätt.
Vänsterpartiet i Stockholm kommer enligt Brink bidra till gravstenen.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4382

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-05-24 12:33:49