Lundakarneval 2006

Efter helgens Lundakarneval kunde man konstatera att Lund fortsatte att visa framfötterna som gayvänlig studentstad. Samkönade par behövde inte nöja sig med den ”don’t ask-don’t tell”- policy som gömmer sig bakom namnet tolerans, utan synliggjordes på ett föredömligt sätt.
Den officiella karnevalströjan har en logga med två studentben som sticker ut under en gigantisk studentmössa. Den tröjan kunde köpas i både en hetero-, bög- och flatversion.
På Lundagårds stigar sprang det omkring små flickor med slips och ditmålande polisonger och små pojkar med läppstift och ögonskugga. I tältet ”Byt kön i kön” blev besökarna i rask takt omsminkade till det motsatta könet.
I ett annat tält kunde man gifta sig med sin partner, oavsett kön och gå igenom en hinderbana med bland annat husbygge och blöjbyte för sedan möta skilsmässoadvokaten på vägen ut, om man kände för det. Alla brudparen fick generöst bestämma själva om man ville ha slöja eller hög hatt under ceremonin.
Till och med barnens festival, ”Barnevalen” nosade lite på ett genderperspektiv.
I barnmusikalen ”Jul i Juli” berättar femårige lillebror Lave hur han brukar bråka med sin syster för att han lånar hennes läppstift hela tiden.
Karnevalen avslutades med en guldconfettikastade Ola Salo i löstagbara vingar och hotpants. Pride hade knappt kunnat göra det bättre själv.

Om Lundakakarnevalen:
Lundakarnevalen består av ett flertal olika större föreställningar som görs och ges av studenterna, samt stort antal tält med olika sorters mindre föreställningar och nöjen. På stora scenen uppträder professionella artister. Karnevalen genomförs vart fjärde år.

Publicerad: 2006-05-24 23:00:00