Moskva Pride 2006

Vid gårdagens releasefest för de två nyöversatta Oscar Wilde-böckerna höll författarens barnbarn Merlin Holland en föreläsning.
Några minuter in i talet som hölls på det statliga museet för utländsk litteratur, avbröts det av så kallade ”nationalister”. På ryska skrek de ”Inga bögar i Ryssland” och man krävde att homosexuella skulle förflyttas från landet.
Enligt sajten Ukgaynews avlägsnades de som protesterade, men de hann sprida gas i lokalen så att man tvingades utrymma. Föreläsningen av Merlin Holland kunde sedan fortsätta på annan plats i biblioteket.
– Ett bibliotek är ett bibliotek och här är alla välkomna, vi diskriminerar ingen, sa chefen för biblioteket Ekaterina Genieva inför föreläsningen.

Europarådets generalsekreterare Teerry Davis sände idag ett uttalande till deltagarna i konferensen om IDAHO-dagen som pågår som del av Moskva Pride.
”Tolerans är inte nog” var rubriken för uttalandet och han gav sitt stöd till planerna på att genomföra en PrideParad.
– Jag adderar min röst till de som fördömer homofobi som tyvärr fortsatt är levande i delar av Europa.
Han underströk i uttalandet att de 46 medlemmarna av Europarådet är bundna av att följa Europakonventionen för mänskliga rättigheter.
Läs hela uttalandet
Ryssland tog idag över ordförandeskapet för Europarådet och på måndag hålls diskussioner om bland annat ”Ryssland bidrag till ett demokratiskt Europa” vid mötet för europeiska parlamentariker.

Från Moskvas borgmästare Luzhkov kvarstår dock det benhårda motståndet mot morgondagens parad. ”Så länge jag är borgmästare blir det inga gayparader i Moskva”, sa han till radiostationen Russkoye.
Idag gick även en domstol på borgmästarens linje att förbjuda paraden. Domstolen menar att säkerheten inte kan garanteras då ”det endast finns 4000 milismän i staden”.
Nikolaj Aleksejev från arrangörerna av Moskva Pride kommenterade med att säga att beslutet är olagligt.
– Vi nekas våra konstitutionella rättigheter.
Brittiska gayaktivisten Peter Tatchell anlände till Moskva igår och förklarade för Ukgaynews att han kommer delta i paraden.

Följ utvecklingen på Ukgaynews

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4400

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-05-26 17:37:30