Barn

När folketinget i veckan röstade för att öppna upp för lesbiska att få tillgång till den offentliga vården för konstgjord befruktning skedde det endast med en röst övervikt. Beslutet var dessutom endast ett ändringsförslag och den direkta ändringen av lagen skall tas vid ett nytt beslut.
Det har, uppger dansk media idag, lett till ett ”storpolitiskt drama”.
Det är mittenpartiet Venstre som är splittrat i frågan medan de konservative och dansk folkeparti är hårdnackade motståndare.
Enligt Danmarks radio skall ett möte ha hållits mellan statsminister Anders Fogh Rasmussen, de konservativas Bendt Bendtsen och Venstres ordförande Jens Rohdes som är positivt inställd till förändringen.
Venstres splittring i frågan gjorde att det var fri omröstning i folketinget. Från venstreledamöterna Søren Pind och Peter Christensen vill man tillåta insemination men låta just lesbiska par till skillnad från heterosexuella barnlösa par betala för hjälpen.
Denna linje sägs även dansk folkeparti stödja medan de konservativa vill ha kvar det generella förbudet för hjälp inom offentlig vård.
Motivet är att man från de negativa partierna inte ser lesbiskas barnlöshet som en ”sjukdom”.
Inför nästa omröstning i folketinget så förhandlar nu regeringspartierna för att få fram en gemensam linje med målet att fälla det förslag som antogs i veckan.

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2006/05/31/114652.htm

Källa: Läs mer hos Danmarks radio

Publicerad: 2006-05-31 15:01:28