Barn

Under ledning av Ann-Katrin Bergström har projektet Regnbågsbarn pågått i Stockholm sedan augusti 2005.
Sju förskoleenheter skall som del av projektet ta fram en policy/handlingsplan för hur man skall arbeta med regnbågsbarn och deras familjer.
Målet är att den växande skaran regnbågsbarn, alltså barn till homo- och bisexuella föräldrar, liksom andra barn skall kunna få sin familjekonstellation bekräftad i förskolan.

I en sammanställning av genusvetenskap vid Södertörns Högskola gjord av Maria Hulth och Ninnie Ingelson har situationen för barn i regnbågsfamiljer studerats. Totalt har 229 personer svarat på en enkät gjord för studien.
Enkäten visar att hela 80% av de som arbetar på förskolan har mycket liten eller ganska liten kunskap om regnbågsbarn och deras familjer och 11% har talat om regnbågsbarn. Hela 60% önskar mer kunskap.
I enkätstudien framkommer dels att det finns tveksamhet kring att anpassa verksamhet till regnbågsbarn då det kan upplevas som att barnen ”pekas ut”, men också i vissa områden att föräldrarna kan ha en negativ syn på homosexualitet.
Studien föreslår tre konkreta förslag till hur barn till homo- och bisexuella skall bekräftas på förskolan. Först och främst handlar det om kunskapsspridning och att lära sig hantera olikheter så väl i lärarutbildning som i verksamheten. Man föreslår även att skriva in arbetet mot heterosexismen som en av värdegrunderna i läroplanen och slutligen att det görs en ”norminventering” på förskolorna. Det vill säga att man tittar igenom sånger, böcker och lekar och ser om de även kan fungera som bekräftande för regnbågsbarn.

Igår onsdag och idag torsdag har Genusdagar för förskolan pågått i Stockholm. Under konferensen har man diskuterat familjenormer, jämställdhetsarbete och projektet Regnbågsbarn.

På debattplats på QX.se tar miljöpartiets Christopher Ödman och Åsa Öckerman upp projektet och kräver att resurser ges för dess fortsättning.

http://www.stockholm.se/upload/För%20Invånare/Barnomsorg/Regnbagsbarn_utredningen.pdf

Källa: Läs studien om Regnbågsbarn i förskolan

Publicerad: 2006-06-01 15:31:15