Debatt

Blod, tårgasmoln, slag, sparkar, stenar, knivar, piskor, förbannelser, skrik som ”döda alla bögar” och ”pedofiler ut ur Ryssland”. Skäggiga kyrkans män i full mundering och äldre babushka-kvinnor som gjorde korstecknet innan de kastade sina ägg och tomater..
Blåvituniformerade karvallpoliser springandes – inte gående – med sina arresterade homos och homofober till de armerade polisbussarna. Blommor som lämnats av lesbiska och bögar vid den okände soldatens grav tigs bort, trampades på och förstördes mot gatstenen. Inga bögblommor var välkomna på den platsen.

Borgmästarna i Paris, Berlin och London och på andra ställen har vädjat förgäves till Moskvas borgmästare att ta tillbaks sitt förbud. En domstol i Moskva arbetar osedvanligt snabbt för att avslå en överklagan om paradförbudet och avslår den. Jubel från de nynazister och religiösa ledare som uppmanat sina sympatisörer att misshandla bögar på stan.

Vår önskan framförd från Stockholm tidigare i vår om att de nordiska ambassaderna i Moskva skulle ge stöd bemöttes olika. Total tystnad från Finland, Island och Sverige. Ett dansk förslag på möjlig talare. Från Norge kom ett mycket välkommet ekonomiskt bidrag för att täcka utgiften för konferenslokalen där the Nordic Festival on Rainbow Culture hölls den 25 maj och där första delen av 2006 års International Lesbian and Gay Cultural Networks världskulturkonferens startade upp det ryska evenemanget med den internationella IDAHO.konferensen och Moskva Pride.

Än viktigare än det ekonomiska stödet var för de lokala arrangörerna den norska ambassadens vilja att ge sitt offentliga erkännande av arrangemangen, en osynlig diplomatisk torped riktad mot borgmästarens kontor.

Ännu ett moralisk injektion från den höga nord för de pressade organisatörerna. Nordiska rådets kulurfond gav ekonomiskt stöd till att sända 10 nordiska kulturdelegater till Moskva, från Norge till Litauen, Danmark till Estland och bidrog därmed till ett väl behövligt internationellt deltagande och med lesbiska och bögar till regnbågsbarrikaden.

Efter slaget klarnade så röken och den nordiska delegationen är skakad men inte skadad. En norsk fiol blev dock tagen av fienden.
Grupper som arbetar för mänskliga rättigheter i Moskva förnyar sin kritik mot förbudet och hävdar att just det är orsaken till det blodstänkta våldet. Human Rights Watch, den ryska Helsingforskommittén och andra instämmer. Den ryska avdelningen av Amnesty International tittar förskräckt åt andra hållet av rädsla för att bryta tystnaden och lämnar därmed organisatörerna bittra och arga.

Protester framförs över hela Europa. EU parlamentariker tar avstånd från våldet i möte med ryska delegationen i Bryssel men ingen blond och blåögd svensk ses bland de protesterande.

Hörs något skrammel från svenske utrikesministern? Ännu så länge råder endast kylig och obehaglig tystnad.

Så till slut en officiell svensk kommentar: Tomas Hammarberg chef för mänskliga rättighetsfrågor inom EU, tar avstånd från våldet och homofobin hos Moskvas styrande.

I Moskva får de unga Pride-organisatörerna hår kritik från några lokala homosexuella för att ha provocerat den homofoba ryska björnen genom att utmana den offentligt.. Kanske ett utslag av avundsjuka för att inte ha stått på slagfältet när historia skrevs.

Organisatörerna ignorera smällarna som delats ut och sin oro för obetalda räkningar och annonserar modigt att den andra Pridefestivalen i Moskva skall hållas den 27 maj 2007. På årsdagen för avkriminaliseringen av homosexualitet i Ryssland.

Någon respons från Stockholm? Tupilak, ILGCNs informationsskeretariat, Nordiska HomoRådet and de nordiska regnbågshumanisterna har redan ställ upp för ny tjänstgöring på de skadade och lappade barrikaderna.

Kommer du med…?? Eller hoppar du över en öl och sänder några istället rubel för att föda trupperna.

http://www.tupilak.se/

Källa: Besök Tupilaks hemsida

Publicerad: 2006-06-03 15:16:15