Hela lördagens radiotal till nationen handlade igår om president Bushs önskan att en federal lag skall antas där äktenskap definieras som en förening mellan en man och en kvinna.
Tidigare försök att driva igenom en sådan federal lag har misslyckats och bedömningen är nu att det inte heller denna gång skall lyckas.
I sitt tal sa Bush att han idag måndag kommer ha möte med en rad organisationer som ger sitt stöd till en federal definition.
”Äktenskapet är den mest bestående och viktiga mänskliga institutionen, ärad och uppmuntrad i alla kulturer och alla trosriktningar. Åratal av erfarenheter har lärt oss att den utfästelse som görs av en man och kvinna att älska och hjälpa varandra skapar välfärd för barn och stabilitet för samhället. Äktenskapet kan inte avskärmas från sitt kulturella, religiösa och naturliga rötter utan att försvaga dess goda inflytande på samhället. Regeringar arbetar i allas intresse när man erkänner och skyddar äktenskapet.”
I talet gick han efter detta till angrepp på ”aktivistiska domare” och ”några lokala politiker” som gjort ”aggressiva försök att omdefiniera äktenskapet”.
Med ett lagförslag som kallas ”The Defence of Marriage Act” skall inga delstater i USA behöva erkänna en annan delstats definition av äktenskapet så som Bush nu oroas över är fallet idag då delstaten Massachussetts infört könsneutralt äktenskap.
Bush menar att frågan är så viktig att det inte är domstolar utan folket som skall avgöra.
Från den amerikanska HBT-rörelsen är reaktionerna negativa.
– Dagens radiotal är ännu ett exempel på hur långt president Bush går för att ge efter för den religiösa högern kommenterade Matt Foreman från National Gay and Lesbian Task Force. Om det handlade om ett politiskt spel vore det en sak. Men detta skadar även existerande familjer och det endast för att vinna några politiska poäng.
Att presidenten använder begrepp som ”aktivistiska” domare menar Foreman ”förolämpar republikens grunder”

http://www.thetaskforce.org/

Publicerad: 2006-06-05 16:17:42