Pride 2006

Förra årets Equality-parad, namnet på den Pride-paraden och Pride-firandet i Warszawa, förbjöds av staden borgmästare. Trots förbudet gick omkring 3000 personer i paraden och polisen fick skydda den mot högerextrema motdemonstranter.
I år har landets högsta domstol beslutat att Equality-paraden inte får förbjudas och på lördag genomförs den.
Från Sverige reser en delegation på ca 15 personer för att delta i såväl paraden som en internationell konferens om mångkultur och homofobi. På fredagskvällen håller Sveriges ambassad en mottagning för inbjudna HBT-aktivister och politiker från Sverige och Polen.
Svenska ambassaden har även varit i formell kontakt med polska myndigheter för att diskutera de svenska delegaternas säkerhet.
Från Sverige kommer riksdagsmännen Jan Lindholm (mp), Anders Bengtsson (s) och svenske EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner att delta liksom press- och kulturrådet vid svenska ambassaden i Warszawa, Mika Larsson. RFSL sänder sin förbundssekreterare Jonas Hansson liksom vice förbundsordföranden Anna-Karin Skantz. Även RFSL-Ungdom deltar med Maris Sergejenko och Sveriges Förenade Gaystudenter deltar med ordföranden Linda Elstad och dessutom Camilla Nylundh. Från Stockholm Pride som via en e-bay auktion med bland annat nysignerade ABBA-prylar bidragit med 87 000 kronor till det polska firandet reser ordföranden Ulrika Westerlund liksom Fredrik Andersson och Anna Larsson.
Även ledamoten av miljöpartiets internationella utskott Lia Sandberg och den folkpartistiske riksdagskandidaten Catrine Norrgård är med i delegationen.
RFSL, som samlat in 32 000 kronor till Equality Days, har även Kom Ut-redaktören Lars Jonsson på plats i Warszawa.

Engagemanget för det polska Pride-firandet kommer också att märkas i Stockholm på lördag. Samtidigt med paraden i Warszawa genomförs en stödmanifestation utanför Polens ambassad på Karlavägen. Där kommer bland andra Sören Andersson från RFSL, riksdagsman Tasso Stafilidis (v) liksom folkpartisten Barbro Westerholm och feministiskt initiativs Monica Amante. Queerkulturföreningen Tupilak som länge engagerat sig till stöd för HBT-rörelsen i östra Europa deltar med artister.

Förutom konferens och parad blir det en lång rad fester i Warszawa i helgen. En ekumenisk gudstjänst hålls och en diskussion om Europas förhållande till bögar och lesbiska arrangeras i parlamentet. På söndag startar så nästa veckas Gay/lesbiska filmfestival i samarbete med den berlinska Teddy-festivalen.
På den stora avslutningsfesten lördag kväll uppträder bland andra brittiska sångaren Jimmy Sommerville.

Även i år deltar den tyska parlamentsledamoten Claudia Roth i paraden. Förra året var hon en av de internationella deltagarna i den då förbjudna paraden.

http://www.paradarownosci.pl/

Källa: Läs mer om polsk Equality-firandet

Publicerad: 2006-06-07 16:07:13