Filmfestival

Stockholm Queer Film Festival arrangeras för första gången nu i helgen av Erik Alm och Robert Bergh. Festivalen öppnar på fredag klockan 16.00 med den sveska 70-talsfilmen ”Bögjävlar” i salong 1 och ”Gayniggers from Outer Space” i salong 2.
Bögjävlar är en svartvit kortfilm som gjordes av en av Stockholms alla bögkollektiv som fanns under 70-talet. I bästa Tillsammans-anda var kollektiven en viktig del av den svenska homorörelsen. Bögjävlar användes vid skolinformationer vilket gav ett blandat resultat bland de inte alltid lika radikala skolungdomarna. Mycket humor och goda tankar och en härlig känsla av 70-talet.
I ”Gayniggers from Outer Space” möter vi Kapten B, Dick och hans mannar från planeten Anus som ingår i federationen gay planets. När de upptäcker att kvinnor finns på planeten jorden börjar de sin utrensningsaktion. Filmen är en dansk kortfilm från 1992 av Morten Lindberg och är med sin titel an hyllning till kultfilmaren Ed Wood.

Bland de Sverigepremiärer som visas under festivalen finns ”Like it is” från Storbritannien om den 21-årige boxaren Craig som kämpar med sin egen homosexualitet i en machovärld. Filmen kom 1998 och regisserades av Paul Oremland med Steve Bell i huvudrollen.
”My Summer of Love” är också en kärleksfilm utspelad i brittisk arbetarklass-miljö. Filmen kom 2004 och regisserades av Pawel Pawlikowski. Vi möter Tomboy-tjejen Mona (Nathalie Press) som förälskar sig i den exotiska Tasmin (Emily Blunt).
”Flat is Beautiful” från USA 1998 handlar om den androgyna 11-åriga tjejen Taylor som bor med sin mamma och hennes homosexuelle rumskompis. Filmen är regisserad av förre Le Tigre-medlemmen Sadie Benning.
”Fucking Different” är en samling tyska kortfilmer gjorda på en filmskola där lesbiska filmare beskriver kärlek och sexualitet mellan män respektive tvärt om. Kortfilmssamlingen släpptes förra året.
”Vegas in Space” beskrivs som ”Wigstock och Priscilla” reser ut i rymden! En SciFi-film på dragqueen-tema av Phillip R. Ford. Som grädde på moset är det en musical och storyn handlar om tre soldater som får order om att ta ett piller som byter deras kön och sänds så iväg på ett hemligt uppdrag som showartister till planeten ”Clitoris”. Filmen släpptes 1991 i USA.
Åt samma hysteriska håll lutar amerikanska filmen ”Superstarlet A.D från 2000 i regi av John Michael McCarthy om ett Memphis efter katastrofen där männen blivit till grottmänniskor och där olika kvinnofraktioner slåss med varandra.
”Tromeo & Juliet” är en tolkning av Shakespears drama men med lesbiska inslag. Från 1996 och i regi av Lloyd Kaufman med Jane Jensen som Juliet och Will Keenan som Tromeo.

Förutom dessa filmer som tidigare inte visats i Sverige kan man på Queerfilmfestivalen se ”Tiden som finns kvar”, ”Helt plötsligt”, ”Keillers park”, Fassbinders ”Petra von Kants bittra tårar” och ”Happy Together”

En rad svenska kortfilmer visas även i samarbete med sajten glimz.net, där man även kan beställa dessa on demand som DVD eller se dem på nätet. De som visas är Teresa Fabiks ”En sista vals”, Jonathan Sjöbergs ”Slut”, Mia Olssons ”En kille som jag” och ”Momentum – Rörelse i tiden, med flera filmskapare.

Hela programmet och tiderna då filmerna visas kan du se på festivalens hemsida.

Pris för det obligatoriska festivalkortet är 65 kr (studerande, ungdom upp till 23 år, pensionärer, värnpliktiga, arbetslösa 55 kr)

Biljettpris per film: 60 kr (studerande, ungdom upp till 23 år, pensionärer, värnpliktiga, arbetslösa 5o kr)

Plats: Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37

http://www.queerfilmfestival.se/

Publicerad: 2006-06-08 13:57:52