Pride 2006

Vid dagens Pride-parad i Warszawa – eller Jämställdhetsparad som den kallas i Polen – samlades allt mellan 2 – 10 000 personer till det som utvecklades till en lugn och glad parad.
Några hundra nynazister och en religiöst färgad motdemonstration störde inte Pride-firandet. Omkring 1000 poliser bevakade paraden.
Stockholm Prides ordförande Ulrika Westerlund berättar från paraden att polisen tackades för sin insats från de olika paradvagnar som åkte med.
– Det är extremt lugnt, berättar hon för QX.se.
– Det har varit maffigt och dramatiskt, berättar hon från avslutningen av paraden där nynazister stod på ena sidan torget och Pride-firarna på den andra.
– I ena änden av torget känslosamma tal från en lastbil och i den andra motdemonstranter med skyltar. Fest och glädje på den ena sidan och hat på den andra. Det är en lite konstig känsla att befinna sig så nära ”andra sidan”. De gick precis bredvid oss under stora delar av dagen.
Även från RFSLs förbundssekreterare Jonas Hansson kommer positiva rapporter idag.
– Vi är glada att vi kunnat genomföra Jämställdhetsparaden utan våldsamma motdemonstrationer med ägg- och flaskkastning. Vi hoppas kunna se det som ett trendbrott, säger han i ett pressmeddelande från RFSL.
Vid paraden deltog de två tillsammans med en stor svensk delegation där flera riksdagsmän och representanter från den svenska HBT-rörelsen ingår. Även från Tyskland, Nederländerna och Frankrike deltog politiker i paraden.
I Stockholm genomfördes idag samtidigt en manifestation till stöd för Equality-paraden. Utanför Polens ambassad samlades såväl Amnesty som RFSL och liksom bland annat riksdagsman Tasso Stafilidis (v).
RFSLs ordförande Sören Andersson sa att ”vi lever alla i samma samhälle”.
– Polen som är en del av EU påverkas oss genom den politik som de bedriver och vi kan inte tiga när ett land så kraftigt motverkar de mänskliga rättigheterna, sa han vi stödmanifestationen.

Publicerad: 2006-06-10 17:51:44