FN

I januari i år ledde Egypten med stöd av the Organization of Islamic Conferences liksom USA och Iran, motståndet mot att låta den internationella HBT-rörelsen ta plats bland andra medborgarrättsrörelser med ett konsultativt medlemskap vid FN organet ECOSOC för såväl danska LBL som den internationella HBT-rörelsen ILGA.
I maj nekades ILGA-Europa och den tyska organisationen LSVD medlemskap. Dock hade en förändring skett. USA som i januari röstat mot valde nu, efter intensivt lobby-arbete, att rösta för. Kuba som röstat mot, valde att inte närvara vid omröstningen och Columbia som avstått i januari valde vid detta tillfälle att rösta för medlemskap för de två HBT-organisationerna.
Nu ökas nu trycket ytterligare på att FNs medlemsländer skall tillåta representanter för homo- bi och transpersoner att få en röst i FN.
I juli kommer alla 53 fullvärdiga medlemmar i FN organet ECOSOC åter ta upp frågan om de avslagna medlemskapen för HBT-organisationerna.

Dessutom har sex nya HBT-organisationer ansökt om medlemskap inför 2007. Det är svenska RFSL, ABGLT från Brasilien, nederländska COC, spanska FELGT, CGLQ från Quebec, GALZ från Zimbabwe och kyrkan MCC, Metropolitan Community Church.

Totalt finns det 2700 organisationer som har konsultativ status vid ECOSOC, ingen av dem är en HBT-organisation.

Till RFSLs nättidning K-Online säger organisationens ordförande Sören Andersson att han förväntar sig stöd till sin ansökan från Sveriges regering.
– För oss är det självklart att hbt-personer behöver en egen röst i FN och som en av världens äldsta hbt-organisationer har RFSL stor erfarenhet av att driva rättighetsfrågor varpå vi kan bidra med detta, säger han till K-Online.

Läs mer om ILGAs kampanj och verksamhet<

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4153

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-06-14 16:57:31