Kärleks-stopp

De federala myndigheterna ansåg att delstaten Australian Capital Territorys (ACT) version av ”civil unions” var för likt äktenskap, vilket den federala lagstiftningen specifikt förbjuder.
Beslutet kom efter direkta instruktioner från drottningens representant, generalguvernören Michael Jeffrey som därmed använde sin makt att stoppa delstaters lagar.
– ACTs lagar om civila relationer har ogiltigförklarats, sa den federala generaladvokaten Philip Ruddock. De lagar som införts och etablerats gällande civila arrangemang för samkönade par och andra i ACT är inte längre lag.
Dagen efter misslyckades ett försök att via Senaten fälla Jeffreys beslut. Det initiativet fick dock endast 3o röster mot 32.
Från ACTs sida säger delstatens generaladvokat Simon Corbell, att man nu skall pröva att införa en ny sambolagstiftning. Han meddelade att den inte skall urvattnas utan skrivas om så att den inte provocerar de federala myndigheterna.
Som svar kommenterade de federala myndigheterna med en varning: ”Om detta är mer än bara ett politiskt utspel, skall ACT konsultera med Samväldet innan man inför lagar så att det kan fastställas att det utformas så att man inte försöker likställa sambolagar med äktenskap.”

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3061

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-06-19 17:29:11