Val 2006

Idag publicerar RFSLs ordförande Sören Andersson deltagarna vid årets partidebatt under Pride.
Traditionsenligt är det just RFSL som håller i det inslaget under Pride och i år, valåret, har man bjudit in partiledarna.
Till debatten kommer Fredrik Reinfeldt moderaterna, Maud Olofsson centerpartiet, Lars Leijonborg folkpartiet, Göran Hägglund kristdemokraterna, Maria Wetterstrand miljöpartiet, Lars Ohly vänsterpartiet, Gudrun Schyman feministiskt initiativ och Nils Lundgren från junilistan.
Statsminister Göran Persson har dock valt att tacka nej.
I sin blogg på RFSL.se förklarar Andersson att många partier först velat sända andra företrädare än partiledarna till debatten, men RFSL stod på sig. Förbundsstyrelsen hade beslutat att det var partiledare som skulle delta, eller inga representanter alls.
Så nu står regeringspartiet utan representant vid partiledardebatten.
Från föreningen Öppna Moderater kommenterar ordföranden Anita Hillerström Vagli detta med att fråga som om hbt-frågorna inte är viktiga för Göran Persson.
Att huvudmotståndaren Fredrik Reinfeldt kommer säger hon sig vara ”stolt” över.
– Detta visar på vilken positiv utveckling vi har haft inom moderaterna sedan Fredrik Reinfeldt tog över som partiledare och hur han och partiet arbetar vidare för individens frihet och lika möjligheter och rättigheter, samt mot det utanförskap och de fördomar som många homo-, bi- och transpersoner utsätts för dagligen i Sverige, menar Hillerström Vagli.

För att råda bot på bristen av socialdemokratisk närvaro vid just partiledardebatten, har RFSL arrangerat separata utfrågningar av partierna under hela Pride-veckan.
För socialdemokraterna kommer jämställdhetsminister Jens Orback att vara med.

Från föreningen HBT-socialdemokrater kommenteras under fredagskvällen Öppna Moderaters utspel i samband med RFSLs partiledardebatt utan Göran Persson via ordföranden Martin Engman
– Jag tror de flesta förstår att Sveriges statsminister inte har möjlighet att delta i alla debatter. Det kan förstås inte tolkas som att de debatter han inte är med i är oviktiga. RFSL erbjöds partisekreteraren Marita Ulvskog och flera ministrar, men tackade nej.
Engman påpekar i ett uttalande även att det att Göran Persson inte kan delta i debatten under Stockholm Pride inte har med HBT-politik att göra.
– Vi socialdemokrater är beredda att debattera var och när som helst, säger han.
– Jag är stolt över att sossarna stärkt hbt-personers rättigheter. Nu vill vi införa äktenskap för homosexuella och stoppa brotten mot hbt-personer. Med moderater och kristdemokrater i regering är det slut på framsteg för hbt-personers rättigheter i Sverige.

http://www.rfsl.se/?p=544&aid=3155

Källa: Sören Anderssons blogg

Publicerad: 2006-06-30 17:13:14