Pride 2006

Hotet väckte oro och vrede i Jerusalem, där en ultraortodox man knivhögg tre personer vid förra årets Pridetåg. De brandbomber som FRH uppmanar folk att kasta mot Pridetåget kallades Shliesel specials efter denne man som numera avtjänar ett tolvårigt fängelsestraff för sitt knivdåd.

Planerna på att genomföra WorldPride i Jerusalem i augusti har redan tidigare skapat en våg av protester bland religiösa ledare. Företrädare för de tre monoteistiska religionerna judendom, kristendom och islam har i en unik uppvisning i enighet uppmanat borgmästare Uri Lupolianski, själv ultraortodox jude, att stoppa evenemanget. World Pride har fördömts som ett provokation och ett vanhelgande av Jerusalems helighet. Överrabbin Shlomo Amar har till och med bett påven Benedikt XVI att hjälpa till i ansträngningarna för att stoppa evenemanget.

WorldPride är inte särskilt populärt bland Jerusalemborna. En undersökning visar att 63% av de sekulära judarna i staden motsätter sig evenemanget, och i princip alla stadens araber och religiösa judar delar denna negativa inställning. Det organiserade motståndet är starkast bland de ultraortodoxa judarna. Den öppet homosexuelle kommunpolitikern Saar Netanel jagades på måndagkvällen bort från deras kvarter sedan han försökt dokumentera protester.

Enligt planerna ska World Pride hållas i Jerusalem 6-12 augusti. En vecka av happenings, seminarier och fester ska kulminera i World Pride Parade torsdag den 10 augusti.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4357

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2006-07-13 15:00:00