Pride 2006

På lördag hålls åter en PrideParad i Riga. Förra året kantades paradvägen av antihomosexuella hatgrupper. Inför årets Pridefirande har rätten att demonstrera inte ifrågasatts, men paraden har flyttats från centrala Riga till dess utkanter.
Under året som gått har Lettlands parlament tagit ett flertal uppseendeväckande ställningstaganden.
I början av året antogs en skrivning i landets äktenskapslagar som skall omöjliggöra samkönade äktenskap. Nyligen infördes en antidiskrimineringslag omfattande arbetsplatsen. Till skillnad från EU-rekommendationer valde parlamentet Saeima att exkludera skydd mot diskriminering på grund av sexuell orientering.

I ett pressmeddelande från organisatörerna av Riga Pride berättas även om starka antihomosexuella vindar i landet.
– En kampanj drivs ledd av de fundamentalistiska ledarna för lettlands två största samfund, lutheranerna och katolikerna, berättar Riga Prides talesperson Katarina Schwartz. Förra månaden förenade sig dessa med evangeliskt kristna kyrkor på ett unikt sätt i ett uttalande för ”familjevärderingar”. Aleksej Ledyaev som leder den lettiska karismatiska kyrkan Ny Generation deklarerade i samband med uttalandet: ”Ett krig har börjat och om vi inte bedriver kriget mot homosexualitet så kommer vi att dö ut som mammutarna gjorde.”
På den politiska scenen är det ”första partiet” som driver den hårdaste antihomosexuella politiken.
Pride organiseras i år av en nybildad grupp kallad Mozaika. Katarina Schwartz kallar förra årets händelser vid Pride för ”Lettlands Stonewall” och det har lett till att HBT-rörelsen i Lettland aktiverats.

Till årets Pridefirande kommer en lång rad utländska gäster för att visa sitt stöd.
Från Sverige deltar kapten Krister Fahlstedt från organisationen för Homo- bi och transpersoner i försvarsmakten, HoF. Riksdagsman Martin Andreasson (fp) deltar också.
Från Österrike kommer parlamentsledamoten Ulrike Lunacek (de gröna). Nederländernas liberala EU-parlamentariker Sophie In’t Veld deltar liksom danske Simon Emil Ammitzbøll från radikale venstre. EU-parlamentarikern Raul Romeva i Rueda från Spanien (de gröna i Katalonien) är även med. Avslutningstal kommer att hållas av borgmästaren Tjeerd Herrema från Amsterdam. Även gayrättsaktivisten Peter Tatchell kommer att delta vid paraden liksom Gay Russias Nikolaj Aleksejev.
Från miljöpartiet i Sverige reser förutom flera medlemmar även partistyrelseledamoten Malin Björns

Pride öppnas onsdag med en konstutställning och tal vid festivalcentret på Reval Hotel. I veckan hålls så en rad seminarier och det blir fester varje kväll på klubbarna.

Till Riga tar man sig via båt (Tallink) eller direktflyg med Air Baltic från Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Bergen och Oslo. Ryanair flyger till Riga från bland annat Skavsta.

http://www.mozaika.lv/index.php?lng=en∂=10&us=47289866

Källa: Läs mer om Riga Pride

Publicerad: 2006-07-18 14:28:54