Protestdag mot Iran

Den 19 juli har utropats till en internationell protestdag mot homofobt motiverad förföljelse i Iran.
Dagen är vald då det är ett år sedan två pojkar Mahmoud Asgari och Ayaz Marhoni hängdes till döds på grund av sin homosexualitet.
Iranska myndigheter hävdar att de straffades för att ha begått sexuella övergrepp på en minderårig pojke. Detta är något den internationella homorörelsen ställer sig tveksamma till och avfärdar det som efterkonstruktioner av de iranska myndigheterna.
Kraven vid den internationella protesten är att alla avrättningar omedelbart upphör. Att arrestering, tortyr och fängslande av homo- bi och transpersoner i Iran upphör och att landets strafflagstiftning ändras så att samkönade sexuella relationer legaliseras.
Ma kräver även att sexual- och könspolitiska flyktingar från Iran inte skall sändas tillbaks till landet och man ger sitt stöd till de krafter i Iran som arbetar för demokrati, social rättvisa och mänskliga rättigheter.
Dessutom ingår i dagens protest en uppmaning riktad främst till USA där man avvisar att en militär intervention i Iran: ”Regimen måste förändras inifrån – av det iranska folket självt”.
Protester sker runt om i USA och Kanada och i Dublin, Mexico City. Milano, Warszawa, Amsterdam, London, Marseille, Moskva, Bryssel, Wien, Gloucester.
I Stockholm hålls protesten klockan 17.00 utanför Irans ambassad på Elfviksvägen, Lidingö.
Den internationella kampanjen uppmanar också genom Persian Gay and Lesbian Organisation, PGLO, människor i Iran att tända ljus idag för att visa sitt stöd. Från den iranska gayundergorund-tidningen MAHA sägs i ett uttalande att: ”Vi tror att de internationella påtryckningarna gentemot Irans regering och visandet av solidaritet för HBT-iranier har en positiv effekt och vi välkomnar detta. Att några tidningar och webbsidor som är regeringen närstående ökat sin antihomo-propaganda och negativa skriverier om internationella gaygrupper är ett bevis på att de internationella protesterna påverkar dem.”

http://www.homanla.org/

Källa: PGLOs hemsida

Publicerad: 2006-07-19 11:19:32