Pride 2006

– Vi är chockerade över stadens beslut som vi uppfattar inte bara som ett oacceptabelt ingrepp i mötesfriheten utan även som ett hårt slag mot demokratin under hotet från terroristers våld, säger Linda Freimane från Pride-organisationen Mozaika.
– Vi förbereder nu en anmälan till domstol idag. Förra året upphävde de det årets förbud mot paraden så vi är hoppfulla om att det skall ske även i år. Domstolen kommer försvara de demokratiska rättigheterna i Lettland och avslå stadens beslut.
Beslutet från Rigas myndigheter togs i morse efter ett halvtimmes långt möte med Mozaika och de två andar HBT-grupper som arrangerar marschen, ILGA Latvija och Rigas Praids. Enligt Mozaika deltog stadsdirektören P. I. Grinbergs liksom säkerhetsexperter från inrikesministeriet. Enligt dessa skall säkerhetstjänsten mottagit information om att extrema grupper hotat med våld vid paraden och att polisen inte kan garantera paraddeltagarnas säkerhet. De uppgifter man kommit över presenterades dock inte vid mötet så de klassificerats som statshemligheter och blir officiella först om fem år uppger Mozaika.
I morse protesterade 100 personer i en anti-homomanifestation utanför Rigas stadshus. Dessutom skall 17 000 personer ha skrivit under en anti-gay petition. Även detta användes av polisen i Riga som tecken på att protesterna vid en gayparad kan bli mer våldsamma än förra året.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3799

Källa: Se bilder och video från Riga Pride 2005

Publicerad: 2006-07-19 12:23:20