Pride 2006

När Köln avslutade sin Pride-vecka med en gigantisk parad genom staden, började Berlin sin vecka med Stadtfest i gayområdet i stadsdelen Schöneberg.
På Motzstrasse och Fuggerstrasse och gatorna däremellan minglade och shoppade och festade flera hundar tusen människor. Barerna och affärerna – till 80% homoinriktade – flyttade ut på gatorna och konkurrerade med krimskramssäljare såväl som politiska grupper och HBT-organisationer.
På huvudscenen höll Gerhard Hoffman och Biggy van Blond sin populära talkshow, Das wilde sofa. Att det är val i Berlin i höst märktes tydligt. På lördagen utfrågades Friedbert Pflüger från kristdemokraterna CDU, de grönas Franziska Eichstädt-Bohlig och det nya vänsterpartiets WASG Lucy Redler. Showen hålls i en lättsam och underhållande ton och är omåttligt populär att synas vid för stadens politiker. Inte minst för att den får stor mediauppmärksamhet. Den politiska huvudfrågan rörde adoption och Friedbert Pflüger möttes av ljudliga protester när han beskrev sig som ”kanske gammalmodig” när han förklarade att ett barn behöver en far och en mor.
Från scen presenterades även de nya stjärnskotten inom europeisk konst Ingar Dragset och Michael Elmgreen. De två lämnade in ett förslag för det nya Minnesmonumentet över homosexuella offer för nazismen. Trots att de inte var inbjudna vann deras idé.
Mitt emot det enorma judiska minnesmonumentet där 2 711 betongblock täcker ett 19 073 kvadratmeter stort område, skall homomonumentet stå.
Norske Ingar och danske Michael har valt att göra ett betongblock tvärs över gatan från det judiska. När man tittar in i betongblocket kommer man att se en video där två män kysser varandra i en oändlig sekvens.
– Vi ville undvika ett kitschigt monument, berättar Michael Elmgreen, för QX.se.
Och från scen berättar de två att de ville skapa en värdig pendang till det judiska minnesmonumentet.
Homomonumentet kommer på plats först nästa år och romer kommer även ha ett monument. Det blir i form av en bassäng där en ny ros placeras varje dag.
På söndagen vid Das wilde Sofa uppstod smärre protester mot att just detta monument valts då det enbart visar två män som kysser varandra.
På söndagen satt bland annat den öppet lesbiska skådespelaren Maren Kroymann i soffan och publiken var till stor del just lesbisk.
Till skillnad från i Sverige tvingas inte de festande in bakom slutna galler i Berlin och blandningen av hetero- homo och allt däremellan skapar såväl en familjär som fantastisk partystämning.
Tack vare att Loveparade återuppstod samma helg och att såväl Stadtfest som hela CSD/Pride-firandet flyttats till semesterperioden på grund av VM i fotboll var det i år något lugnare på området.
Ikväll onsdag hålls för andra året ”Gay Night at the Zoo” på Berliner Zoo. Artisten Luci van Org, som blivit något av en kultartist i tyska homokretsar, sjunger swing-låtar ackompanjerad av Big Band der BVG – spårvägsorkestern.
Hela veckan ut hålls arrangemang runt i Berlin och på lördag ringlar paraden från Kütfurstendamm till Sigessäule. Berlinparaden brukar tävla med Köln om vem som samlar flest folk. Vi får se vem som ”vinner” detta år.
Flygresa från Stockholm till Berlin tar en och en halv timme och från södra Sverige och Danmark kortas resan än mer! Enkelt och numera även billigt!


Das wilde sofa med Biggy van Blond, Friedbert Pflüger, Lucy Redler, Franziska Eichstädt-Bohlig och Gerhard Hoffman


Tysklands justitieminister Brigitte Zypries (SPD) kom till VIP-minglet på Stadtfest omgiven av en hoper livvakter. Här i samtal med Gerhard Hoffman


De grönas toppkandidat i hösten Berlin-val, Franziska Eichstädt-Bohlig tillsammans med förre Berlin-senatorn för finansfrågor, kristdemokraten Peter Kurth. Han är öppet homosexuell och arbetar intensivt mot den antihomosexuella politiken i Warszawa


Fotografen Henning von Berg vid Stadtfestminglet


Längst till vänster den öppet homosexuell CDU-politikern Carsten Buchholz, med vänner


Skådespelaren Zazie de Paris med Klaus Mabel Aschenneller, Nina Hagens manager och organisatören av homofilmgalan Teddy Awards


Tatjana Eggeling, från Queer Nation Berlin som arbetar med queer forskning och för att återskapa Magnus Hirschfeld Intsitutet som förstördes av nazisterna. Hon arbetar just nu med en professur om fotboll och homosexualitet. I samtal med en av organisatörerna av läderfesten Folsom Street Fair i början av september


Förre detta borgmästaren för Schöneberg och den som först hissade Regnbågsflaggan vid stadshuset, Elisabeth Ziemer, med partikollegan från de gröna Franziska Eichstädt-Bohlig

http://www.regenbogenfonds.de/index_sw.php

Källa: Läs mer om Stadtfest

Publicerad: 2006-07-19 16:06:20