Pride 2006

– Polisen gör ett minimum av insats. Det är skandalöst, säger brittiska gayaktivisten Peter Tatchell till Gayrussia.ru
Enligt uppgifter från Nikolaj Aleksejev på den ryska gaysajten var en av de som utsatts för trakasserier idag pastor Maris Sants. Polisen skyddade inte den öppet homosexuelle pastorn när han idag försökte ta sig till sin bil från presskonferensen och tvingades rusa genom mobben an anti-pride demonstranter.
Klockan 11 idag höll han en mässa i anglikanska kyrkan. Utanför fanns ett dussintal nynazister som kastade sopor och ruttna frukter på gudstjänstdeltagarna.
– Trots att man ansökt om polisskydd fanns inga poliser närvarande, uppger Peter Tatchell.
Den nederländska parlamentsledamoten Sophie In’t Veld var en av mässans deltagare som förhindrades att lämna kyrkan.
Såväl Peter Tatchell som Nikolaj Aleksejev jagades på sin väg från Prides presskonferens av äggkastande anti-pridehuliganer. De kastade ägg mot de tvås bil och slutade först när de kom till Reval Hotell där de enda poliser som skyddat festivalen befinner sig.
Nikolaj Aleksejev skriver att det som händer i Riga är värre än vid Pride i Moskva. ”Det är totalt kaos här” säger han. ”Fascisterna kan agera hur de vill”.


Foto: Daniel Hjalmarsson
Igår kväll träffade svenskarna kapten Krister Fahlstedt från HoF och poliskommissarie Irmeli Krans från Fritt Fram-projektet den lettiska integrationsministern Karina Petersone. Fahlstedt berättar att den internationella närvaron ”gjort både intryck och reell nytta” och att integrationsministern vid mötet, som hölls på förmiddagen igår, gett uttryck för att Prideparaden borde ha fått genomföras.

http://www.mozaika.lv/index.php?lng=en

Källa: Pride I Lettlands hemsida

Publicerad: 2006-07-22 14:06:59