Operasommar 2006

Teatro alla Scala – operan på trappan. Självutnämnt ädlast bland världens salonger. Igenbommat. Attans, när man för en gångs skull råkar vara i Milano med inget att göra och en operaabstinens som får mig att allt högre nynna Toscas bön till alla förbipasserandes påtagliga missnöje. Italienarna älskar verkligen sin opera och tar den på större allvar än den mest inbitna schlagerbög gör med tonartshöjningar. Tvi den skandinav som öppnar munnen utan att låta som Jussi Björling. Hittad strypt av ett Dolce&Gabbana-linne och dumpad naken med en Pucci-slips nedtryckt i halsen utanför Cavalli-butiken på shoppingonanistens Via Montenapoleone.

Sommaren kan vara riktig operatorka om man inte gör ordentlig research. När dagarna är som längst i den norra hemisfären lämnar dramernas dramatik operahusen och gör som vi andra, tar semester och flyttar frivilligt ut till koskit och klorofyll. Här i Italien torrlägger sopranerna tårkanalerna och tenorerna fortsätter ha ihjäl varandra i småstäder som klassiska Romeo och Julia-Meckat Verona, Puccinis gay-dito Torre de Lago och Verdis skink-Parma. I New York ställer Metropolitan ut både dirigent och dekor bland allmänheten i Central Park. Även i Sverige behöver husen lufta ridåtygerna och här får vi snällt åka till knätofsarnas kalkbrott Dalhalla, Vadstenas Vasaslott eller gnällbältets Opera på Skäret.

I augusti river Dalhalla av Simson & Delilah, Trubaduren och Aida. År efter år fylls kalkbrottet av entusiaster i jakt på fantastisk akustik, turister i jakt på ”I’ve-been-there-troféer” och mygg i jakt på blod. Djungelolja och en varm tröja – ett måste om du köper en dejt med Saïnt-Saens och Verdis toner i Siljanstrakten. Tito Beltran som är back in business efter en något låst period, tar hela Skäret i besittning och blir Örebro läns egen Rigoletto. I söder får du se upp längs vägarna för löpska tobaksarbeterskor och kåta matadorer när Skånska Operan sänder ut Carmen på turné bland slott och herresäten.

I Stockholm så kan du ändå få lite gott-gott om du inte har något emot kollektivtrafiken. Drottningholm arrangerar ännu ett Figarobröllop. 1978 var senaste man i Huvudstaden inte kunde se Mozarts fåtöljfyllare. Bussarna går även förbi Ulriksdal. I regi Folkoperan mördas och spökar Don Giovanni under Kjerstin Dellerts Conficencen-beskydd. Mindre än ett stridsrop från Kungliga operan händer det något på Dansmuseet. Fram till i höst visas en utställning om La Nilsson, Sveriges största musikambassadör jämte Abba och Thorleifs. Aldrig profet i sitt eget land heter det. Nu har du chansen att gå och få ett hum om varför undertecknad aldrig går på dop om inte barnet får namnet Birgit. Fråga min syster. Hon vägrade och lät sig inte ens blidkas av att jag köpslog med både Turandot och Brünnhilde som andranamn. Hannah blev det.

Bläcket har knappt torkat på notbladen. Uttalat och medvetet homosexuellt blir det när B Tommy Anderssons homo-opera William har urpremiär i det katolskt klingande Vadstena. Operabögarna i huvudstaden lär ha chartrat en buss för åka och se skrönan om de mer okända åren av Shakespeares leverne. Skynda på. Nionde augusti äntras scenen för sommarens sista föreställning. Se till att ha det i er agenda – i min finns det redan. Och den allra närmaste punkten i denna agenda är att öva in några nya isbrytande lagom flirtande operafraser till kvällens blyga barrunda i brist på öppet operahus. Vad tror ni om denna? Guardi le stelle che tremano d’amore e di speranza! Se mot stjärnorna som skälver av kärlek och hopp! Eller tror ni jag skall satsa på att prata fotbolls-VM?

http://www.vadstena-akademien.org/

Källa: Läs mer om operan William

Publicerad: 2006-07-28 10:49:03