Pride 2006

– Rikspolisstyrelsen och polismyndigheten i Stockholms län är arrangörer. Det är första gången som de står bakom en konferens av det här slaget, säger Magnus Alensand som sitter i symposiets styr- och projektgrupp.

Vad är syftet med symposiet?
– Vi vill skapa nätverk inom Sverige, Skandinavien och Europa för att öka kunskapen om hbt-frågor. Symposiet kommer att fokusera på det strategiska arbetet som gjorts i Sverige rörande diskriminering på grund av sexuell läggning i arbetslivet, homokompetens samt hatbrott med homofobiska motiv. Det kommer att bli föreläsningar och workshops.

Vilka kommer att delta?
– Polisanställda från olika nivåer i Europa som arbetar med hbt-frågor. I dagsläget har ungefär 200 polisanställda från Finland, Norge, Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Italien tackat ja till vår inbjudan.

Hur ligger svenska polisen till när det gäller hbt-frågor jämfört med övriga Europa?
– Utbildningsmässigt ligger vi bra till på storstadsnivå, i Stockholm och i Göteborg. På landsbygden är det tyvärr sämre. I Europa ligger Storbritannien och Nederländerna långt fram.

Enligt en rapport från Säpo ökar antalet hatbrott. Vad gör polisen åt detta?
– Polismyndigheten har prioriterat hbt-frågorna. Det pågår en utbildningsinsats i Stockholm och delar av landet.

Hur är det att vara gay inom poliskåren?
– Det beror på om man är polisanställd i en storstad eller i en småstad. Det är lättare att vara öppen i en storstad, men det tror jag gäller för hela samhället.

Kommer det vara många gaypoliser på Pride?
– Under paraden kommer det definitivt vara det. Många av våra utländska gäster har visat intresse för att gå med. Det blir nog den största uppslutningen hittills.

Ska Carin Götblad vara med?
– Hon kommer att inviga symposiet. Även ministrar kommer att delta. Jens Orback ska tala och Mona Sahlin kommer att hålla avslutningstalet.

Det första någonsin hållna gaypolissymposiet hölls i Amsterdam 2004. Det andra hölls i London 2005. Årets program finns på www.polisen.se under bannern See the difference.

Publicerad: 2006-08-02 17:00:00