Pride 2006

Först och främst, Edward af Sillén hör numera hemma bland de absolut viktigaste bakom-kulisserna-personerna rörande Melodifestivalen och Eurovision. Kläm in killen mellan Christer Björkman, Svante Stockselius och Hans Marklund och fatta vilken grej han gjort för oss schlagerfans.
Att på mer eller mindre egen hand få stjärnor att komma till stan och Pride park BARA för att sjunga sina gamla hits är en riktig bedrift. Och ja, det märks att han verkligen brinner för schlagern på helt rätt sätt. Programmet bestod i år liksom föregående år av lika delar hardcore-schlager som publikfriande landsortsschlager. Underbart blandat.

Klockan sex sparkade alltsammans igång med att
Elysion sjöng sin ”Andra chansen”-överraskning ”Golden Star” från Karlskrona-delfinalen i våras. Anders och Hanna gjorde den bra (och Anders hade lagt till ett litet eget ”move” till refrängen). Snyggt! Sen löpte det på med idel svenska artister; schlagervinnaren ”Bara hon älskar mig” med Blond, favorittjejerna från årets tävling, Kayo och Sonya, alltid lika populära Kikki och framförallt Arvingarna som fick publiken att sjunga med i varenda ton av ”Eloise”.
Personligen var jag gladast över att återse Tina Röklander med hennes schlagerfyra från 1994 ”Kom och dela min hemlighet”, en underbar liten schlagerlåt, de norska tjejerna i trion Charmed (som nu har splittrats) som gjorde sin 2000-favorit ”My heart goes boom”, och såklart de underbara drugorna i Queentastic som inte nådde ända fram i årets norska final. Och det var väl förresten första gången vi fick ta del av en utländsk låt som inte vunnit tävlingen i hemlandet….?
Kul!
Sibel hade lämnat sina dansarhunkar hemma och avslutade parti ett med årets turkiska bidrag ”Superstar”. Ingen personlig favorit, men publiken i Tanto tjöt förtjust ikapp med den numera kortklippta turkiskan.
Och så här så akt ett ut…:

Elysion ”Golden star”
Tina Röklander ”Kom och dela min hemlighet”
Blond ”Bara hon älskar mig”
Kina Jaarnek ”Son of a liar”
Queentastic ”Absolutely fabulous”
Sonya ”Etymon” & ”Invicible”
Kayo ”Innan natten är över”
Titti Sjöblom ”Fröken Ur sång”
Therese Lööf ”Ingenting går som man vill”
Kikki ”Idag och imorgon”
Charmed ”My heart goes boom”
Arvingarna ”Eloise”
Sibel ”Superstar”


Elysions Hanna och Anders i öppnade med ”Golden star”.


Tina Röklander kom fyra 1994 med ”Kom och dela min hemlighet”


Blond återförenades för oss för att sjunga vinnarlåten ”Bara hon älskar mig”.


Carina Jaareneks ”Son of a liar” blev utsedd till en av 2002:s bästa låtar, överhuvudtaget, av Billboards egen musikguru Fred Bronson.


Efter lager av kläder såg Queentastic ut så här. Hade de månne sett Baccaras delfinal från 2004?


Sonya bjöd inte bara på sin femma ”Etymon”. Hon sjöng dessutom sin demoversion av ”Invincible”. Och japp, hon gjorde den minst lika bra som La Carola


Kayo hamnade sexa med sin ”Innan natten är över”.
Givetvis sjöng hon den iklädd scenkostymen hon använde i Karlskrona.


Titti Sjöblom sjöng ”Fröken Ur sång” med rekvisita och allt.


Therese Lööf sjöng ”Ingenting går som man vill” 1992 och hamnade på en delad sjätteplats. Låten hade skrivits av Nanne & Peter Grönvall. Minns ni förresten att Tessan lånat in Dr Albans dansar-tjejer för assistans? Dede & Sadie var inte med i Pridepark, men det var kul att se Therese.


Kikki. Need we say more?


Norska Charmed återförenades för Prides publik.


I punkig frisyr och kaxigt linne sjöng turkiska Sibel ”Superstar” från årets ESC.

Akt två började med Magnus Carlsson som sjöng ”Lev livet”. Låten har växt och har en maffig refräng så Magnus var mer än välkommen. Men jag måste ju tycka att det var lite märkligt att han som delatgit vid fem andra tillfällen (med BRA låtar) inte fick sjunga ens en snutt av dessa. Ett litet medley hade väl i alla fall varit på sin plats…?
Men vi fortsätter…Fortsättningen på akt två var magi för oss som hängt med ett par år: Duo Datz är med sin ESC trea från 1991, ”Kann” en av mina allra största ESC-favoriter och den satt som en smäck i Prideparken. Lisbeth Jagedal hade sidoflätan även nu när hon sexton år senare sjöng sin lättpoppiga trea ”Varje natt” från 1990.
Mest jubel hittills efter Kikki och Arvingarna fick sedan ett något oväntat namn; Janne Lucas med ”Växeln hallå”. Vilken allsång! Vilken energi fiskargubben från Västkusten visade! Den låten lär önskas en hel del framöver på gayklubbarna…
Sandra Dahlberg gled sen in i en rosa prinsessklänning (signerad Lars Wallin) och jättehår (stylad av en stolt Rickard Engfors) och rev av sin ”Jag tar det jag vill ha” till min stora lycka och Sandra var lika skön som vanligt när hon berättade om klädbristen i sitt kära Klimpfjäll.
Därefter blev det finskt för hela slanten när Ami och Monica Aspelund sjöng sina ”Fantasiaa” och ”Lapponia”. Inga stora publikfavoriter, men kul inslag för hardcore-fansen som länge dyrkat ”Lapponia”.
Towe Jaarnek var en av dagens repriser eftersom hon sjungit ”Ett liv med dig” tidigare under schlagerpride. Vacker allsång och en kör som tydligt granskat originalkören från 1991 års final. Ursnyggt!
Och just kören vill jag också passa på att hylla eftersom de var charmigt lagom och bjöd på sig själva utan att ta över. Vi ses nästa år hoppas jag?

Roger Pontare gjorde sedan entré till publikens jubel och blev så tagen att han missade första versen i ”Silverland”. Men det tog han igen ihop med publiken i refrängen och framförallt i sitt andra nummer ”När vindarna viskar mitt namn”. Vilket drag! Vilken allsång!
Pontare sjöng sedan vinnarduetten ”Stjärnorna” från 1994 med Shirley Clamp eftersom Marie Bergman var på resande fot i Värmland (och fanimig, Shirley gjorde den bättre än Marie….).
Shirley sjöng sen ”Att älska dig” med grym allsångshjälp från publiken. Tyvärr fick hon knappt köra ”Min kärlek”, vilket många verkade ha önskat. En kort refräng av en av senaste årens bästa schlagers räcker liksom inte, tycker jag…
Efter snygga Shirley kom Kate Ryan och gjorde sin ”Je tadore” från årets ESC-semi. Kvällens snyggaste koreografi var ett faktum då Kate tagit med sig tre hårt arbetande dansare.
Och. Efter Kate smällde det. Lasse Berghagen kom till tonerna av ”Stockholm i mitt hjärta” in och rev av ”Jennie, Jennie”(allsång såklart). Därefter tog den långe sångaren ton i ”Min kärlekssång till dig”. Döm om Lasses förvåning när hela parken sjunger med i versstarten ”Jag har köpt mig en akustisk gitarr…”. Men när sen refrängen tog vid var det stopp för de flesta. Tror ni att medleyt från 2000 har något med detta att göra? Varenda homo med självrespekt kan väl vartenda ord ur det berömda pausnumret och då kan vi såklart det som Lasse sjöng också. Och bara det….
Nåväl, efter detta kom ”En kväll i juni” och jag tror nog att det var en tår som syntes i Lasse Berghagens öga när han märkte vilken kärlek det var i luften och hur textkunniga vi var i den lilla sommarpärlan. Vilken grym allsång! Årets klart bästa ögonblick.

Årets schlagershow avslutades med eurodiscohiten tillika fyran från ESC i Aten i år, ”Tornero”. Lille Mihai Traistariu fick igång publiken helt i refrängen och det blev ett maffigt slut på en riktigt bra show.

Sen sjöng alla artisterna ”Waterloo”och fick blommor innan publikens favvis skulle utses. Det blev Lasse som utsågs till publikens favorit och han fick köra ”En kväll i juni ” en gång till. Allsång såklart och när han avslutat ropar publiken ”Kikki, Kikki” för fulla munnar men Lasse tror att dom ropar på honom så han kör ”I natt jag drömde” vilket givetvis leder till mäktig allsång. Tillslut når dock budskapet fram till Osby-tösen och Kikki river stolt igång ”Bra vibrationer”. Charmigt såklart. Men. Nu vill jag nog bannlysa Kikki och Arja från Pridescenen ett par år framåt. Låt andra favoriter krönas och andra låtar vevas som slutlåtar. För det kan väl inte bara vara jag som kräks om jag tvingas lyssna på ”Högt över havet” eller ”Bra vibrationer”. igen?

Men alltsom allt var det en helt underbar kväll och Edward af Sillén och den underbart roliga konferenciern Mark Levengood ska ha ett hjärtligt tack för att dom gör torsdagarnas Prideschlager till fantastiska upplevelser i konsertform.
Snälla, säg att vi se er nästa år…?


Magnus Carlsson sjöng ”Lev livet”. Här syns han med Carina Jaarnek.


Vi älskar när artisterna tar på sig sina originalkläder. Lisbeth Jagedal hade dessutom samma sidfläta som när hon sjöng ”Varje natt” 1990.


Mäktigt med allsång på israeliska. Duo Datz, Orna & Moshe, sjöng sin trea från ESC 1991, ”Kann”. Fast egentligen kom dom väl tvåa eftersom Carola och franska Amina delade förstaplatsen….


Simone Moreno hade energi för parkens alla lampor. Givetvis körde hon hela sitt schlagernummer med danserskor och trumslagare.


Kul och oväntat. Janne Lucas ”Växeln hallå” är tydligen en riktigt favorit för alla gayfans. Allsången var given och Janne fick köra refrängen igen efter inropning.


Sandra Dahlberg var lika blyg som vanligt.


Ami Aspelund sjöng sin elfteplatsare från 1983, ”Fantasiaa”…


…sen dök hennes syster upp och tog ton i ”Lapponia”. Monica Aspelund hade flygit ända från Florida.


Towe Jaarnek har gjort en av alla tiders bästa tvåor, ”Ett liv med dig”..


Shirley & Pontare sjöng ”Stjärnorna”.


Kate Ryan showade snyggt med sin ”Je tadore”.


Lasse Bergahgen var årets stora favorit. Kan vi nu bara hoppas att han berättar för svärsonen Tommy Nilsson hur kul det var i Pridepark så vi får höra ”En dag” nästa år….


Rumäniens fyra slog Carola med ynka två poäng i årets ESC. I går sjöng han sin klubbfavorit ”Tornero”.


Mark Levengood var helt fantastisk igår. Kan någon säga fräckare saker men ändå framstå som världens varmaste person? Han håller helt rätt ton rakt igenom och publiken älskade honom. Som vanligt..

Så här såg akt två ut:

Magnus Carlsson ”Lev livet”
Lisbeth Jagedahl ”Varje natt”
Duo Datz ”Kann”
Simone Moreno ”Aiayeh (music of the samba)”
Janne Lucas ”Växeln hallå”
Sandra Dahlberg ”Jag tar det jag vill ha”
Ami Aspelund ”Fantasiaa”
Monica Aspelund ”Lapponia”
Towe Jaarnek ”Ett liv med dig”
Roger Pontare ”Silverland”, ”När vindarna viskar mitt namn”
Roger Pontare & Shirley Clamp ”Stjärnorna”
Shirley Clamp ”Att älska dig”
Kate Ryan ”Je tadore”
Lasse Berghagen ”Jennie, Jennie”, ”Min kärlekssång till dig” & ”En kväll i juni”
Mihai Traistariu ”Tornero”
Kikki ”Bra vibrationer”

Publicerad: 2006-08-04 10:29:53