Pride 2006

– En dag av glädje i Pride-parken slutade i natt med tragedi och olycka. Att tre personer kan misshandlas, trots polisiär närvaro, visar att krafttag nu måste tas mot homo- och transfobin i Sverige och Stockholm, säger Yvonne Ruwaida (mp) med anledning av misshandeln av tre Pride-besökare natten till fredagen.
De tre var på väg från det av polisen bevakade festområdet då de överfölls av två män i 20-årsåldern. De tre fördes till sjukhus men lindiga skador i rygg och huvud.
Just nu pågår en europeisk gaypoliskonferens i Stockholm. Vid öppningstalet tog Stockholms polischef Carin Götblad upp hatbrotten i sitt inledningsanförande.
– Vi skall bli ännu mer kraftfulla i bekämpandet av hatbrott och homofobi, och utveckla än mer professionella arbetsmetoder och bli mer kompetenta i vår hantering av HBT-personer som offer, sa hon i talet.
Yvonne Ruwaida menar att nattens händelse utanför Pride Park ”visar att det som gjorts inte räcker till.”
Ruwaida föreslår för resterande festivalperiod att polisen skyddar hela sträckan från Pride Park till T-banan under tiden då parken stängs. Hon vill även att kända nazister och HBT-fobiska personer punktbevakas och att personer som känner sig hotade ges tillgång till överfallslarm.
I sitt uttalande idag går Yvonne Ruwaida än längre i sina krav.
– Utöver detta vill jag att en möjlighet skall införas att besluta om förbud för kända hatbrottslingar att besöka Södermalm i Stockholm under Pridefestivalen, menar hon.

Publicerad: 2006-08-04 12:49:45