Pride 2006

Patricia bjöd som sig bör in på skumparty under torsdagen och det gick inte riktigt som man tänkt sig.
Mikael var en av dom som skumbadade under gårdagen och han har idag variit helt rödflammig i ansiktet och haft stora irritationer i ögonen:
– Jag var ändå inte i skummet så mycket och var inte avklädd, berättar han och säger att han idag gått som i en dimma.
– När jag kom upp ur skummet var det som ett töcken och jag gick genast och sköljde ögonen, men dimmman var kvar. Och det har den varit hela dan idag, först nu börjar det bli lite bättre. En av kompisarna som Mikael badade med har också haft problem.
– På akuten hade dom sagt att vätskan frätte på hornhinnan och att man bör ögonskölja så snart som möjligt om man känner av irritationen. Enligt sjukhus kan irritation komma även senare, så skölj ögonen oavsett, var deras uppmaning. Mikaels vän hade när han var på akuten fått uppgift om att 42 personer varit där under dagen och sökt hjälp efter skumbadet.

Vi har även pratat med Fredrik som var på Patricia med pojkvännen Jimmy och gemensamma vännen Johan. Han berättar att ingen som gick ur skummet innan klockan 03 verkar vara drabbade. Däremot släpptes det på nytt skum efter klockan tre och det var antagligen i den laddningen som det var något knas med:
– Många som kom upp ur skummet efter tre klagade och när vi i dag kom till St Eriks Ögonsjukhus sa de att många åkt direkt till dom från Patricia för att undersökas. Enligt sköterskan i receptionen hade 42 personer sökt sig dit med ögonbesvär berättar Fredrik.
– Vi såg en kille som blev inledd av en kompis eftersom han inte såg någonting alls. Min pojkvän Jimmy klarade sig med ett stort rött brännmärke i pannan men vår vän Johan fick fruktansvärd ögonklåda och satt och skakade för att det sved så. På Ögonsjukhuset sköljde dom med tre liter vatten och hade på ögonsalva och skrev ut ögondroppar. De uppmanande dessutom oss att polisanmäla Patricia, vilket vi nu gjort. ”vållande till kroppsskada” är rubriceringen.
– Däremot verkar det inte så farligt som de på ögonkliniken först trodde och trots att Johans hornhinna är delvis bortfrätt så trodde dom i alla fall att han skulle slippa bestående men. De jämförde skumbadet med att få lösningsmedel i ögonen. Och om man har fått symptom bör man nog söka sig till en ögonläkare, det var vad dom sa till oss.

Ulrica Franzen, som jobbar med pressinformation på Södersjukhuset bekräftar att minst två personer sökt sig till sjukhuset för sveda i ogonen sedan de badat i skummet:
– Jag har fått information om att det inte var något allvarligt och att det snart skulle gå över. Annars vet jag inte mer, säger hon. På Huddinge Sjukhus har man tagit emot en person men han/hon är nu hemskickad och det ska enligt sjukhusets informationsavdelning inte ha varit allvarliga åkommor där heller.

På Patricia är man förstås ledsen över det inträffade:
– Jag är helt oförstående och vet inte alls vad som hänt. säger Johan Sahlin, VD på Patricia.
– Tre gäster har hört av sig till oss och klagat på röda ögon och irritationer. Någon av dessa hade varit på sjukhus och där fått höra att det var någon slags reaktion på skummet man badade i och att irritationen ska vara över på 24 timmar. Men mer vet jag inte.
Ledningen på Patricia satt under fredagseftermiddagen i möte om nattens incident. Enligt Johan Sahlin rör det sig om samma skum och skummaskin som man haft i åtta år:
– Vi har jobbat med killen som levererar skummet länge nu och aldrig haft ens antydan till problem. Men vi arbetar på att få reda på orsaken så att det inte händer igen.

Markus på Swedish Artists har jobbat med Patricias skumvätskeleveranser och är lika förvånad som Johan över vad som hänt:
– Jag har inte pratat med killen som hade hand om maskinen i natt ännu men han har jobbat med skumfester på Patricia tidigare och kan det här. Det är samma skum som vi alltid haft och det är EU-godkänt och tillverkas i Frankrike.
– Jag var inte där personligen i natt så jag vet inte vad som hänt. Men ett möjligt scenario är att det varit något slags sabotage och att någon hällt i någonting i skumvätskedunkarna då dom inte varit övervakade.
Vad gör ni för att detta inte ska hända igen?
– Jag ska nogrannt följa upp det här med vår leverantör och se till att säkerheten blir bättre, samt se till att skumvätskebehållarna kanske måste hållas under uppsyn hela tiden, säger Markus på Swedish Artists.

Patricias egen husfru Babsan alias Lars-Åke Wilhelmsson befinner sig just nu på semester i Kroatien och är ledsen över det som hänt:
– Folk har ringt hela dagen och frågat men jag vet inte så mycket. Men jag har sett att man på utländska klubbar varnat vid just skumbad om att personer med känslig hud och lätt infektionsrisk badar på eget bevåg. Jag är sällan i skummet särskilt länge och har märkt att skummet tar bort make-up bättre än sminkrengöring, så man bör kanske inte bada i flera timmar. men det är ju å andra sidan samma sak med tvål. Står du och tvålar in dig i timmar får du också irritationer. Jag är i alla fall väldigt ledsen över det som hänt och hoppas att orsaken till detta kommer fram.

Har du fler uppgifter eller var där och har under dagen haft problem med ögon eller annat. Maila mig:

Publicerad: 2006-08-04 16:54:28