Pride 2006

Minst 15 deltagare i Prideparaden skadades. Tre av dem togs till akuten för omplåstring.
Polisen gjorde minst sex arresteringar på grund av störande av allmän ordning.
Prides talesperson Lisette Kampus berättar att det inte fanns nog med poliser utmed paradvägen.
– De attackerade oss på halva paradvägen och riktade först in sig på kvinnorna, säger hon till GayRussia.ru. Unga estniska män attackerade unga estniska kvinnor, vi är väldigt chockerade. Det finns knappt ord. Det är så oerhört skamligt.
I ett e-mail lägger Kampus till: ”Vi befinner oss alla i en chockstämning. Något sådant här har aldrig någonsin hänt i Estland under en parad eller demonstration. Vi uppfattar oss själva som en fredlig nation även när det gäller gayfrågor.”
Tidigare parader i Tallinn har varit förskonade från bråk men årets attacker mot gayparader i regionen där såväl förbud utfärdats och våldsamma attacker skett i Ryssland, Polen, Lettland, Litauen och nu, Estland.
– Vi kan se vilket inflytande händelser som de i Riga, Krakow och Warszawa kan ha på grannländer, säger Kampus. Lettland exporterar sin homofobi. Det som hände i Riga uppmuntrar idiotiska människor i Estland.
Mellan 3-500 personer deltog i Tallinn-paraden som startade 20 minuter försenade på grund av ett bombhot. Polisen hittade dock ingen bomb.
Innan paraden hade ett litet kristdemokratiskt parti krävt förbud för den.
Partiets talesperson Aldo Vinkel kommenterade till Baltic News Service: ”Lagen kräver att affärer inte låter pornografiskt och sexuellt material ligga synligt så att barn kan se det. Det är tydligt att live-versioner som framför samma budskap är ett mycket större hot mot barnen.”

Publicerad: 2006-08-14 13:55:06