Världsaidskonferensen

Vid öppningsceremonin talade Microsofts Bill Gates och hans fru Melinda, styrelsemedlemmar i the Bill & Melinda Gates Foundation. De talade för ett ökat fokus på kvinnor, mer resurser till forskning om virusdödande microbicider och kraftigt ökade globala resurser till förebyggande arbete och behandling. Andra kända personer som deltog vid konferensen var Bill Clinton och Richard Gere.
– Detta är det jag tycker vi måste göra är vi nu lämnar konferensen, sa Clinton. Pengar. Pengar som skall spenderas effektivt. Förebyggande arbete. Mer testning – inte med tvång utan frivilligt och för att stärka människor. Sätta fokus på kvinnor. Fortsätta letandet efter medicinska svar genom microbicider och vaccin. Nå ut till de delar av befolkningen som är svåra att nå. Utveckla infrastrukturer. Och ge behandling till varenda själ som behöver den.
Mer än 4.500 vetenskapliga arbeten presenterades. Huvudområdena var bland annat vacciner, nya behandlingsformer, profylaktisk behandling med hiv-mediciner för hiv-negativa med risk för att bli infekterade och sambandet mellan tuberkulos och hiv. En stor del av uppmärksamheten vid konferensen ägnades åt de enorma skillnaderna världen över när det gäller tillgång till prevention och behandling.
– Det finns fortfarande allt för många platser där straffande lagstiftning, stigma, könsåtskillnad och bristande tillgång till prevention och vård samverkar för att ge bränsle åt epidemin, sa en av konferensens ordförande Mark Wainberg, chef för the McGill University Aids Center.
Doktor Julie Overbaugh från the Fred Hutchinson Cancer Center i Seattle satte fokus på de allt fler fallen där enskilda hiv-positiva har osäker sex och blir återinfekterade med en ny virus-sträng som kan vara mer aggressivt och resistent mot mediciner.
Samtidigt citerade doktor Julio Montaner från the British Columbia Center for Excellence in Hiv/Aids de många bevisen för att hiv-positiva vars virusmängd inte är mätbar tack vare framgångsrik antiretroviral behandling ”troligen inte” överför virus vid oskyddat sex.
Andra forskare replikerade snabbt att sådan smitta ändå sker.
Den 17 augusti gick medlemmar i South Africa’s Treatment Action Campaign till attack mot den sydafrikanska regeringens utställning. Där presenterades vitlök, olivolja, citron och rödbeta som möjliga behandlingsmetoder mot hiv.
Sydafrikas hälsominister Manto Tshabalala-Msimang har under flera år utsatts för konstant kritik för stöd till oortodoxa hiv ”behandlingar” och för att hävda att de vanliga behandlingsformerna mot hiv är giftiga och för att ifrågasätta att hiv överhuvudtaget orsakar aids.
Omkring en sjundedel av Sydafrikas 47 miljoner invånare antas vara hiv-positiva.

* Microbicider tros kunna användas i glidmedel för att oskadliggöra hiv-viruset vid oskyddat samlag.

Publicerad: 2006-08-22 16:12:36