Pride 2006

Idag är Lettlands jämställdhetsminister Karina Petersone på besök hos svenske demokratiministern Jens Orback.
På dagordningen stod bland annat ett möte med riksdagens hbt-grupp där frågan om situationen för hbt-personer i Lettland och hanteringen av Prideparaderna i Riga diskuterades.
På eftermiddagen träffar Petersone RFSL och HomO, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
– Jag är glad över att Karina Petersone kommer till Sverige idag. Jag ska berätta om det svenska arbetet för likvärdig behandling av alla oavsett sexuell läggning och mot diskriminering, sa Jens Orback i en kommentar.
Inför mötet presenterade miljöpartiet de grönas riksdagsman Ulf Holm ett förslag om att skapa en ”hbt-pakt” inom EU. Holm och miljöpartiet menar att de medlemsländer som diskriminerar hbt-personer skall straffas genom att förlora rösträtten i Ministerrådet.
– Precis som EU tidigare agerade mot nynazistiska och rasistiska krafter i Österrike är det nu läge att kraftfullt agera mot krafter i EU-länder, som inte tror på alla människors lika värde, säger Ulf Holm i ett pressmeddelande.
Han fick omedelbart en reaktion från kollegan i hbt-riksdagsgruppen, folkpartisten Martin Andreasson som kallar förslaget ”bisarrt” eftersom miljöpartiet vill lämna EU.
– I stället för isolering måste vi öka samarbetet mellan Europas demokratier. Tack vare EU är till exempel alla medlemsländer skyldiga att ha ett lagskydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning, och länder som i likhet med Lettland vägrar att införa sådana lagar kan dras inför EU:s domstol. Om EU inte funnits hade Lettlands homofoba populistpolitiker kunnat strunta högaktningsfullt i hela frågan, men EU gör att de inte slipper undan, menar Andreasson.

Publicerad: 2006-08-28 12:50:59